ΑΘΗΝΑ
02:53
|
21.05.2024
Η επίθεση σημειώθηκε στη νήσο Τζέρμπα κατά τη διάρκεια ετήσιου προσκυνήματος που προσελκύει Εβραίους από την Ευρώπη και το Ισραήλ. Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο επισκέπτες και δύο φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης σε μία από τις παλαιότερες συναγωγές της βόρειας Αφρικής, στη νήσο Τζέρμπα της Τυνησίας. Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ετήσιου προσκυνήματος, το οποίο προσελκύει Εβραίους πιστούς από την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Ο ένας φρουρός ασφαλείας και οι δυο «επισκέπτες» στη συναγωγή σκοτώθηκαν μπροστά στον χώρο λατρείας από τα πυρά του δράστη, ενώ άλλοι εννέα άνθρωποι -πέντε αστυνομικοί και τέσσερις επισκέπτες- τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας. Νωρίτερα, ο ένας φρουρός άρπαξε όπλο και σκότωσε τον συνάδελφό του, προτού κατευθυνθεί στη συναγωγή και αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά από τις αρχές της Τυνησίας. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ένας εκ των δύο νεκρών επισκεπτών φέρεται να είναι Γάλλος υπήκοος. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι επισκέπτες που σκοτώθηκαν ήταν προσκυνητές της συναγωγής Γρίμπα στην Τζέρμπα.

Περισσότεροι από 5.000 Εβραίοι συμμετείχαν στο προσκύνημα του 2022 στη Γρίμπα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τοπικούς τουριστικούς πράκτορες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω 2.500 ετών συναγωγή γίνεται στόχος ένοπλης επίθεσης. Το 2002 είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση με περισσότερους από 20 νεκρούς. Την ευθύνη είχε τότε αναλάβει το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Έκτοτε ενισχύθηκαν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος στην Τζέρμπα, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Τύνιδα.

Στην κατά κύριο λόγο μουσουλμανική Τυνησία απομένουν σήμερα περίπου 1.800 Εβραίοι. Η κοινότητά τους συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της βόρειας Αφρικής. Η παρουσία τους στη σημερινή Τυνησία ανάγεται στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Μόλις προχθές Δευτέρα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τυνησία, ο Τζόι Χουντ, επισκέφθηκε τη συναγωγή στην Τζέρμπα μαζί με την ειδική επιτετραμμένη των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, Ντέμπορα Λίπστατ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα