ΑΘΗΝΑ
04:59
|
04.05.2024
«Δεν θέλουμε ρωσοποίηση στην Πολωνία, γι' αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα στη μητρική μας γλώσσα», δήλωσε ο Πολωνός Υπουργός Ανάπτυξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση της Πολωνίας να αποκαλεί στο εξής τη ρωσική πόλη του Καλίνινγκραντ «Κρόλεβιετς» «συνορεύει με την τρέλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βαρσοβία αντιτίθεται στο σημερινό όνομα της πόλης επικαλούμενη το ότι αυτό παραπέμπει στο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Καλίνιν.

«Δεν θέλουμε ρωσοποίηση στην Πολωνία, γι’ αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα στη μητρική μας γλώσσα», δήλωσε ο Ουάλντεμαρ Μπάντα, Υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας.

«Η Πολωνία από καιρό σε καιρό διολισθαίνει σε αυτή την τρέλα μέσα στο μίσος της για τους Ρώσους», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τη μετονομασία. «Αυτό επαναλαμβάνεται για πολλούς αιώνες, από τον 16ο ή 17ο αιώνα, ή ακόμα και νωρίτερα. Δεν προμηνύει τίποτα καλό για την Πολωνία ή τους Πολωνούς».

Από χθες, οι Πολωνοί αξιωματούχοι οφείλουν να αποκαλούν την πόλη του Καλίνινγκραντ με ένα από τα πολλά ιστορικά του ονόματα, το Κρόλεβιετς. Η αλλαγή ισχύει επίσης και για ολόκληρη την περιοχή του Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που πλέον οι Πολωνοί αξιωματούχοι θα ονομάζουν Περιφέρεια Κρόλεβιετς.

Η σύσταση εκδόθηκε τον περασμένο μήνα από τον πολωνικό εθνικό φορέα που είναι υπεύθυνος για τα ξένα τοπωνύμια, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα. Η επιτροπή τυποποίησης ισχυρίστηκε ότι το σημερινό όνομα της πόλης είναι «τεχνητό» και ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συνέβαλε στην απόφασή της.

Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πρώην γερμανικά εδάφη αποδόθηκαν στη Σοβιετική Ένωση ως μέρος των αποζημιώσεων. Το 1945, μετονομάστηκε προς τιμήν του Μιχαήλ Καλίνιν, κάτι που πολλοί άνθρωποι στη σύγχρονη Πολωνία πιστεύουν ότι αποτελεί προσβολή.

Ο Καλίνιν κατείχε πολλές ανώτερες κυβερνητικές θέσεις και ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ. Το εκτελεστικό όργανο φέρεται να έδωσε εντολή τον Μάρτιο του 1940 να σκοτωθούν περίπου 20.000 Πολωνοί αιχμάλωτοι, κάτι που η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώρισε το 2010.

Πέρυσι, ο συντηρητικός Πολωνός πολιτικός Ρόμουαλντ Σζερεμιέτιεφ προέτρεψε τη Μόσχα να μετονομάσει και να αποστρατιωτικοποιήσει το Καλίνινγκραντ. Ο κυβερνήτης της περιοχής απέρριψε την πρόταση, υπογραμμίζοντας την αύξηση της στρατιωτικής συσσώρευσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα