ΑΘΗΝΑ
21:06
|
30.04.2024
Σε βίντεο που μετέδωσε και επένδυσε με ανάλαφρη μουσική η κρατική τηλεόραση, εικονίζονται άνθρωποι με πολιτικά να χαζογελούν σπάζοντας το μνημείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μάρτσιν Πσίντατς, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνούς Πολιτικής του Πολωνού προέδρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για μνημεία που εξυμνούν τις ενέργειες του Κόκκινου Στρατού. Αναφερόταν, μιλώντας σήμερα στο δημόσιο ραδιόφωνο, στην κατεδάφιση ενός μνημείου του Κόκκινου Στρατού στην πόλη Οπόλε της νοτιοδυτικής Πολωνία.

Είπε ότι οι απόψεις τη κυβέρνησης επί του θέματος είναι σαφείς.

«Όποιος έχει έστω και λίγη γνώση της ιστορίας, του τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μνημεία που δοξάζουν τον Κόκκινο Στρατό, επειδή ο Κόκκινος Στρατός στρατός ακολουθήθηκε από την NKVD, τη SMERSH, δολοφόνησε Πολωνούς πατριώτες, καθιέρωσε το σύστημα της κομμουνιστικής υποδούλωσης», είπε, σύμφωνα με την Telewizja Polska, ο Πσίντατς.

«Σήμερα δεν υπάρχει χώρος για κανένα μνημείο που να τον δοξάζει», συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα νεκροταφεία των πεσόντων στρατιωτών ήταν μια διαφορετική υπόθεση, καθώς δεν ήταν μόνο Ρώσοι αλλά και Ουκρανοί, Ουζμπέκοι και Καζάκοι. Αλλά δεν μπορεί να γίνει λόγος για μνημεία που εξυμνούν τα πεπραγμένα του Κόκκινου Στρατού», επανέλαβε.

Η αποξήλωση του μνημείου στο Γκούμπτσετσε κοντά στο Οπόλε διεξάγεται βάσει νόμου του 2016 που απαγορεύει την προώθηση του κομμουνισμού ή άλλων ολοκληρωτικών συστημάτων.

Χτίστηκε το 1945 και τιμά τη μνήμη 676 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού και του 1ου Ουκρανικού Μετώπου που έπεσαν σε μάχη για την πόλη εκείνη τη χρονιά.

Η κατεδάφιση του μνημείου της Ευγνωμοσύνης στον Κόκκινο Στρατό μεταδόθηκε ζωντανά από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας.

Σε βίντεο που μετέδωσε και επένδυσε με ανάλαφρη μουσική η πολωνική κρατική τηλεόραση, εικονίζονται άνθρωποι με πολιτικά να χαζογελούν σπάζοντας το μνημείο.

Αντίστοιχη πολιτική εφαρμόζεται και στη Εσθονία. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η εσθονική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 1,42 εκατ. ευρώ για την αποξήλωση σοβιετικών μνημείων. Το υπουργικό συμβούλιο διευκρίνισε ότι σκοπεύουν να διαλύσουν περίπου 150 ακόμη μνημεία.

Στο παρελθόν η Ρωσία έχει εκφράσει την πικρία και την αντίθεσή της στην αποξήλωση ή την απομάκρυνση των πολεμικών μνημείων της Σοβιετικής εποχής.

Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Επίσημα αχάριστοι»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε άμεσα την κατεδάφιση του μνημείου της Ευγνωμοσύνης στον Κόκκινο Στρατό στην Πολωνία.

«Από σήμερα, είναι και επίσημα “αχάριστοι”», έγραψε η Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα