ΑΘΗΝΑ
02:23
|
04.05.2024
Καταργεί, επιπλέον, την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Γεωργιανούς υπηκόους που επισκέπτονται τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε σήμερα δύο διατάγματα, σύμφωνα με τα οποία δε θα απαιτείται πλέον βίζα για τους Γεωργιανούς υπηκόους και θα αρθεί η ισχύουσα από το 2019 απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων προς τη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τα νομοθετήματα, από τις 15 Μαΐου, οι Γεωργιανοί υπήκοοι θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Ρωσία χωρίς βίζα, εκτός και εάν μεταβαίνουν στη Ρωσία για να εργαστούν ή να διαμείνουν για περισσότερες από 90 ημέρες.

Το δεύτερο διάταγμα αίρει την απαγόρευση των πτήσεων προς τη Γεωργία που η Ρωσία επέβαλε μονομερώς το 2019.

Μετά τα διατάγματα του Πούτιν, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε δήλωση με την οποία αίρει την από το 2019 σύστασή του προς τους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Γεωργία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα εκτελούν επτά πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ της Μόσχας και της Τιφλίδας. Ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει «να διευκολύνει τις συνθήκες επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των κατοίκων της Ρωσίας και της Γεωργίας».

Οι σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας ήταν δύσκολες και περίπλοκες από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι δύο χώρες πολέμησαν ένα σύντομο πόλεμο το 2008 που έληξε με τη Γεωργία να χάνει τον έλεγχο δύο φιλικών προς τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Η Τιφλίδα είχε διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Μόσχα και το ζήτημα του καθεστώτος των περιοχών παραμένει βασικός λόγος τριβής, παρόλο που οι σχέσεις έχουν εν μέρει βελτιωθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα