ΑΘΗΝΑ
09:32
|
17.05.2024
«Δεν είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε όσο γρήγορα χρειάζεται με τόσα πτώματα», αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ ο κίνδυνος της χολέρας καιροφυλακτεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 410 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 5.000 ακόμα εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν την περασμένη βδομάδα το Νότιο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα το Associated Press.

Οι πλημμύρες, που ξεκίνησαν από καταρρακτώδη βροχή στις 4 έως τις 5 Μαΐου, σάρωσαν τα παραποτάμια χωριά Μπουσουσού και Νιαμουκούμπι, καταπίνοντας κτίρια, καλλιέργειες και ζώα κι αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους.

Ο Ούλριχ Κρεπίν Ναμφεϊμπόνα, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο Νότιο Κίβου, περιέγραψε την κατάσταση ως «τρομερή» και είπε ότι ορισμένες περιοχές έχουν γίνει αγνώριστες.

«Στο Νιαμουκούμπι, σχεδόν το μισό χωριό καταστράφηκε. Λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες, ο κεντρικός δρόμος μεταξύ Νιαμουκούμπι και Καλέχε δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, εμποδίζοντας την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ναμφεϊμπόνα.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης χθες ότι ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση κατοίκων και την ανάκτηση σορών.

«Δεν είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε όσο γρήγορα χρειάζεται με τόσα πτώματα. Αναζητούμε πτώματα με μπαστούνια, με τα χέρια», δήλωσε στο Reuters ο Τζον Κασίνζουε Κιμπεκένγκε, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Νότιο Κίβου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η κυβέρνηση παρέδωσε φέρετρα στις πληγείσες κοινότητες μετά από αναφορές ότι πολλοί από τους νεκρούς είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

«Αυτά τα φέρετρα έφτασαν αργά. Θα θέλαμε να φτάσουν εγκαίρως. Ήταν σημαντικό γιατί έχουμε θάψει ήδη ανθρώπους σαν γουρούνια, βάζοντας τρεις, πέντε, δέκα, σαράντα ανθρώπους στην ίδια τρύπα», είπε ο Ρότζερ Ναμπουσίκε, κάτοικος του Νιαμουκούμπι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπαν ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση τις επόμενες ημέρες για να αξιολογήσουμε τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες», εγείροντας ανησυχίες για κρούσματα ασθενειών στην πληγείσα από τη χολέρα περιοχή. «Στέγη, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη χρειάζονται επειγόντως για αυτές τις κοινότητες που έχουν χάσει τα πάντα», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Μενίδι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο γυναικοκτόνος

Διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα