ΑΘΗΝΑ
02:57
|
19.09.2024
Ο Ιμράν Χαν προφυλακίστηκε για οκτώ ημέρες με αφορμή την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qadir Trust ενώ η χώρα συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Την οκταήμερη προφυλάκιση του 70χρονου πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν αποφάσισε νωρίς σήμερα το απόγευμα πακιστανικό δικαστήριο προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω εξέταση εν σχέση με τις κατηγορίες περί διαφθοράς.

Η ανακοίνωση του στρατού

Στο φόντο αυτής της εξέλιξης που σηματοδότησε η προχτεσινή σύλληψη του Χαν (με αποτέλεσμα έκτοτε  θυελλώδεις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σε πολλές μεγάλες πόλεις της), ο πακιστανικός στρατός πήρε θέση απέναντι στα γεγονότα δίχως να ξεκαθαρίζει ανοικτά ποιοι θεωρεί πως κρύβονται πίσω από τη σημερινή κρίση.

Σε ανακοίνωση της ανώτατης διοίκησης του στρατού επισημαίνεται πως η σύλληψη του Χαν στις 9 Μάη δημιουργεί ένα «σκοτεινό κεφάλαιο» στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Εκτιμάται πως οι επιθέσεις σε στρατόπεδα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σπίτια στρατηγών ήταν «οργανωμένες» όπως και τα συνθήματα εναντίον των ενόπλων δυνάμεων. Αναφέρει επίσης πως «ό,τι προσπαθούσε να πετύχει ο εχθρός της χώρας τα τελευταία 75 χρόνια, το κατάφερε αυτή η ομάδα με πολιτική αμφίεση μόνον και μόνον από λαγνεία για την εξουσία».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται εν είδει προειδοποίησης τα ακόλουθα:

«Οποιαδήποτε νέα επίθεση στον στρατό, συμπεριλαμβανομένων και όλων των δυνάμεων υπηρεσιών ασφαλείας, στρατιωτικών και κρατικών εγκαταστάσεων και περιουσίας, θα απαντηθεί αυστηρά κατά της ομάδας που επιδιώκει να ωθήσει το Πακιστάν στον εμφύλιο πόλεμο».

Χτες, μετά τη σύλληψη του Χαν (που είναι παράλληλα ηγέτης του κόμματος «Pakistan Tehreek-e-Insaf», PTI), υποστηρικτές του κατέκλυσαν τους δρόμους των περισσότερων μεγάλων πόλεων της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν λεηλασίες στην κατοικία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Λαχώρης (γενέτειρα του Ιμράν Χαν) και λεηλασία στα γραφεία της Γενικής Διοίκησης του πακιστανικού στρατού στο Ραουαλπίντι.

Προς το παρόν, πάντως, αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, που ηγείται του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου, αδυνατεί να εκτονώσει τις σφοδρές ταραχές στη χώρα. Μπροστά σε αυτή την κρίση που δυσκολεύεται να διαχειριστεί επέλεξε από χτες να επιβάλει την αναστολή της λειτουργίας των περισσότερων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης σε μία προσπάθεια να εμποδίσει το συντονισμό κινητοποιήσεων δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας νωρίς το απόγευμα τις δραματικές εξελίξεις στο Πακιστάν κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οι διαδηλώσεις δε θα εξελιχθούν σε σοβαρές συγκρούσεις και πως το Πακιστάν θα επανέλθει σύντομα στην ομαλότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα