ΑΘΗΝΑ
10:33
|
17.05.2024
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έσπασε πέρυσι νέο ρεκόρ, φτάνοντας τους 71,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω διαφόρων κρίσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έφτασε το ρεκόρ των 71,1 εκατομμυρίων παγκοσμίως για το 2022 λόγω συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και κλιματικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες των μουσώνων στο Πακιστάν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC) που εδρεύει στη Γενεύη ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 20% από το 2021, με έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ανθρώπων που διέφυγαν αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο από πολέμου ή φυσικές καταστροφές.

Η IDMC είπε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκτοπισμένων στον κόσμο ζουν σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Αφγανιστάν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), της Ουκρανίας και του Σουδάν, λόγω συγκρούσεων που προκάλεσαν σημαντικό εκτοπισμό το 2022.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σχεδόν 17 εκατομμύρια εκτοπισμούς πέρυσι, σύμφωνα με το IDMC.

«Οι συγκρούσεις και η βία προκάλεσαν 28,3 εκατομμύρια εσωτερικές εκτοπίσεις παγκοσμίως, αριθμός τριπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας», ανέφερε.

Η Αφρική πλήττεται σφοδρά

Πέρυσι ο αριθμός των νέων εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω των συγκρούσεων έφτασε τους 28,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2021 και τριπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στην Ουκρανία και άλλα οκτώ εκατομμύρια στο Πακιστάν λόγω των πλημμύρων.

Στην Υποσαχάρια Αφρική καταγράφηκαν περίπου 16,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι από τους μισούς λόγω συγκρούσεων, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.

Φέτος ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Στο Σουδάν οι συγκρούσεις που μαίνονται από τα μέσα Απριλίου έχουν ήδη αναγκάσει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας.

Δέκα χώρες

Αν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εσωτερικά εκτοπισμένων βρίσκονται σε δέκα χώρες: τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη ΛΔ Κονγκό, την Ουκρανία, την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και το Σουδάν.

Πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι θύματα συγκρούσεων που διαρκούν χρόνια, αλλά οι φυσικές καταστροφές -πλημμύρες, ξηρασία και κατολισθήσεις- προκάλεσαν τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων πέρυσι, καθώς ανάγκασαν 32,6 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με το 2021.

«Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές συνδυάστηκαν πέρυσι για να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και αδυναμίες, προκαλώντας τον εκτοπισμό ανθρώπων σε πρωτόγνωρη κλίμακα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του NRC, Γιαν Έγκελαντ.

Ο Έγκελαντ προειδοποίησε επίσης για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία οξύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος «υπονόμευσε χρόνια προόδων».

Ο κύριος όγκος των εκτοπισμένων πέρυσι -32,6 εκατομμύρια- οφειλόταν σε καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, της ξηρασίας και των κατολισθήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Μπέλγκοροντ: Γυναίκα και 4χρονο παιδί νεκροί από drone

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα