ΑΘΗΝΑ
10:58
|
03.05.2024
Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τη Γεωργία εάν δεχθεί την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων, που η Ρωσία είχε διακόψει το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ε.Ε. συνιστά στη Γεωργία να μην επιτρέψει στα ρωσικά αεροπλάνα να προσγειώνονται στο έδαφός της, δήλωσε σήμερα ο Πίτερ Στάνο, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ε.Ε. για εξωτερικές υποθέσεις.

Τα σχόλιά του έρχονται μόλις μια ημέρα αφότου η Ρωσία ήρε την ισχύουσα από το 2019 απαγόρευση απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και έδωσε τη δυνατότητα στους Γεωργιανούς να την επισκέπτονται χωρίς βίζα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Στάνο ανέφερε πως η Ε.Ε. «έλαβε υπόψη την απόφαση των ρωσικών αρχών να άρουν την απαγόρευση αεροπορικών ταξιδιών στη Γεωργία».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «η παράνομη επίθεση της Ρωσίας» κατά της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα πολλές δυτικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στον αεροπορικό τομέα της χώρας. «Δεν επιτρέπουμε πτήσεις προς τη Ρωσία, από τη Ρωσία, πάνω από τη Ρωσία», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «η Ε.Ε. ενθαρρύνει τη Γεωργία, η οποία φιλοδοξεί να γίνει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, να ευθυγραμμιστεί με τις υφιστάμενες κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας στον τομέα της αεροπορίας», καθώς και να «παραμένει σε επαγρύπνηση» για πιθανές προσπάθειες παράκαμψης αυτών των περιορισμών.

Προειδοποίησε επίσης τη Γεωργία για αυτό που περιέγραψε ως «μη ασφαλή ρωσικά αεροπλάνα», υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τη συντήρησή τους.

Ωστόσο, σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει την απαίτηση βίζας για τους Γεωργιανούς υπηκόους, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα ήθελαν να επωφεληθούν από αυτήν τη δυνατότητα.

Τον Φεβρουάριο, ο Στάνο είχε υιοθετήσει ένα πολύ πιο απειλητικό ύφος, συζητώντας το ενδεχόμενο επαναφοράς των πτήσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών:

«Γνωρίζουμε για τις πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με την πιθανή επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας […] Το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους συμμετέχουν ή υποστηρίζουν την πιθανή παράκαμψη των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας», είχε πει στις αρχές Φεβρουαρίου ο Στάνο.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ απειλούν τώρα με κυρώσεις τη Γεωργία σε περίπτωση που δεχθεί την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας, απάντησε στα σχόλια του Στάνο λέγοντας ότι «ο εκβιασμός και η παρέμβαση στις υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών έχουν γίνει ένα οικείο εργαλείο πολιτικής που χρησιμοποιείται από τη συλλογική Δύση».

Η Γεωργία δεν έχει επιβάλει διμερείς κυρώσεις στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Χθες, ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου Σάλβα Παπουασβίλι δήλωσε ότι η Τιφλίδα δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τη στάση της σχετικά με το θέμα προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των διμερών σχέσεων:

«Η Γεωργία έχει δηλώσει ξεκάθαρα δύο πράγματα – ότι θα ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή αίτηση καλή τη πίστη και ότι η Γεωργία δεν θα γίνει έδαφος όπου θα είναι δυνατό για οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Η Γεωργία εκπληρώνει αυτές τις υποσχέσεις με ειλικρίνεια και ευσυνειδήτως. Η Γεωργία δεν πρόκειται να επιβάλει διμερείς κυρώσεις στη Ρωσία και θα ακολουθήσουμε και αυτή την αρχή.

Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα, καθώς και ο πληθυσμός μας, είναι πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η πιο σωστή και ειλικρινής προσέγγιση – από τη μια πλευρά, βοηθάμε τις διεθνείς προσπάθειες να αναγκαστεί η Ρωσία να σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία με κυρώσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν επιβάλλουμε πρόσθετες διμερείς κυρώσεις με βάση τα εθνικά συμφέροντα του πληθυσμού μας, για να μην κλιμακωθούν οι σχέσεις, γιατί φυσικά η Γεωργία εξακολουθεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Επομένως, το εθνικό μας συμφέρον επιτάσσει να μην κλιμακώνονται οι σχέσεις».

Την ίδια μέρα, ο Ηρακλί Κομπαχίτζε, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, «Γεωργιανό Όνειρο – Δημοκρατική Γεωργία», είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να άρει την απαγόρευση αεροπορικών ταξιδιών, η οποία ωφελεί τους Γεωργιανούς πολίτες, προήλθε από την «ρεαλιστική πολιτική πορεία της Τιφλίδας».

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, ωστόσο, χαρακτήρισε την κίνηση ως «πρόκληση». Είπε ότι θα παραμείνει «απαράδεκτο όσο η Ρωσία συνεχίζει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και κατέχει το έδαφός μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα