ΑΘΗΝΑ
22:38
|
27.04.2024
Η Σούζαν Σάραντον έχει γράψει χιλιόμετρα σε αντιπολεμικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Τώρα είναι στο πλευρό των σερβιτόρων της Ν. Υόρκης και των σεναριογράφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί να βοηθήσει η δραστηριοποίηση και η σύλληψη μίας χολιγουντιανής ηθοποιού σε εργατικές κινητοποιήσεις τον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες αμοιβές; Στην περίπτωση των σερβιτόρων σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης που αγωνίζονται για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο η απάντηση είναι θετική, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για την 76χρονη γνωστή ηθοποιό Σούζαν Σάραντον που έχει «γράψει χιλιόμετρα» σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και σε αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Σάραντον συνελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στην πόλη της Νέας Υόρκης μαζί με άλλους επτά ακτιβιστές της οργάνωσης «One Fair Wage» («Δίκαιο Μεροκάματο») μεταξύ των οποίων και η πρώην υποψήφια υποδιοικητής της Νέας Υόρκης Άννα Μαρία Αρτσίλα, στην είσοδο του Καπιτωλίου της πολιτείας να φωνάζουν το σύνθημα «Δίκαιο Μεροκάματο».

Οι οκτώ ακτιβιστές πριν προλάβουν καλά-καλά να απλώσουν ένα τεράστιο ροζ πανό συνελήφθησαν για… «διατάραξη της τάξης». Γιατί; Επειδή ζητούν η επικείμενη αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου των 17 δολαρίων στα εστιατόρια της Ν.Υόρκης να ισχύσει και για αυτούς που παίρνουν φιλοδωρήματα.

Μεταξύ των αιτημάτων που διεκδικεί η οργάνωση «One Fair Wage» είναι και η απαλλαγή των υπαλλήλων από την κάλυψη του οικονομικού κόστους με το οποίο καλούνται να επιβαρυνθούν κάθε φορά που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης εργασιακής ασφάλειας.

Σε έρευνα της οργάνωσης καταγράφεται πως το 53% των εργαζομένων στα εστιατόρια της Ν. Υόρκης θέλει να παραιτηθεί. Από αυτούς το 70% είναι δυσαρεστημένο από τους πολύ χαμηλούς μισθούς. Το 78% δηλώνει πως ο μόνος λόγος που παραμένει σε αυτή τη θέση είναι η βιοποριστική ανάγκη.

Η Σούζαν Σάραντον λίγες ώρες πριν τη σύλληψή της είχε εξηγήσει γιατί είναι σημαντικός ο κλάδος των σερβιτόρων και γιατί θα πρέπει να αυξηθούν οι αμοιβές τους:

«Είναι πολύ, πολύ σημαντικοί και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, όχι μόνο για την κοπιαστική εργασία που κάνουν, αλλά και για ό,τι πρέπει να κάνουν για να επικοινωνούν και να κατανοούν και να είναι υπομονετικοί και όλα τα πράγματα που συνδέονται με μια επιτυχημένη επιχείρηση».

Πριν λίγες μέρες η Σάραντον συμμετείχε και σε κινητοποίηση για τα δικαιώματα των γυναικών και μετά σε πικετοφορία του συνδικάτου σεναριογράφων ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες απεργία διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς τους και την ικανοποίηση ασφαλιστικών αιτημάτων.

Ο κλάδος των σεναριογράφων αγωνίζεται για καλύτερες εργασιακές συνθήκες καθώς υφίσταται μεγάλη πίεση από τα μεγάλα στούντιο διαδικτυακών πλατφορμών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών που απαιτούν περαιτέρω «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων ενώ βγάζουν δισεκατομμύρια από την έμπνευση και το μόχθο των εργαζομένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα