ΑΘΗΝΑ
00:11
|
25.02.2024
Το Κίεβο αξιώνει από τη Δύση να ξεπεράσει τους δισταγμούς της και να τού διαθέσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τσεχία θα μπορούσε να παραχωρήσει στην Ουκρανία κάποια από τα αεροσκάφη L-159 της Πολεμικής Αεροπορίας της για να βοηθήσει το Κίεβο στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ.

Η Πράγα συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και έχει έως τώρα διαθέσει στις δυνάμεις του Κιέβου από ελαφριά όπλα και πυρομαχικά ως αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης- αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το L-159 είναι τσεχικής κατασκευής ελαφρύ υποηχητικό αεροσκάφος, σχεδιασμένο για αποστολές εκ του σύνεγγυς υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων, αναγνώρισης και -υπό προϋποθέσεις- ακόμη και για αερομαχίες.

«Αξίζει να εξετάσουμε το εάν και κατά πόσον θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με κάποια από τα αεροσκάφη L-159 που διαθέτουμε», είπε ο κ. Πάβελ, στρατηγός ε.α., κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τσεχικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Καθώς είναι ικανά να διαδραματίσουν ρόλο αεροσκαφών εκ του σύνεγγυς υποστήριξης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την Ουκρανία στην αντεπίθεσή της», πρόσθεσε.

Η απόφαση εναπόκειται στην κυβέρνηση.

Η Ουκρανία βρίσκεται στη διαδικασία παραλαβής δυο συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Kub από την Τσεχία, πρόσθεσε ο πρόεδρος Πάβελ στην ίδια συνέντευξη.

Το Κίεβο, που λέει ότι οι δυνάμεις του περιμένουν να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες προτού εξαπολύσουν την αντεπίθεση, αξιώνει από συμμάχους του στη Δύση να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να τού διαθέσουν σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα και επανέλαβε προ ημερών πως μελετάται η δωρεά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη. Για αυτήν θα απαιτείτο έγκριση των ΗΠΑ, της χώρας όπου κατασκευάζονται.

Σλοβακία και Πολωνία έστειλαν τον Μάρτιο μερικές δεκάδες μαχητικά σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29 που διέθεταν, ωστόσο δεν είναι όλα επιχειρησιακά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μπλοκ ECOWAS αίρει τις κυρώσεις στο Νίγηρα

Ελβετία: Απίθανο να συμμετάσχει η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Συζητείται η απελευθέρωση 40 ομήρων στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Γιατί ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας ακύρωσε συνάντηση με πάστορα της Βηθλεέμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα