ΑΘΗΝΑ
16:30
|
03.05.2024
Στα 5,4 εκ. δολάρια τα κεφάλαια του Ρώσου ολιγάρχη Κωνσταντίν Μαλοφέεφ που στέλνει στο Κίεβο η Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε την πρώτη διάθεση κεφαλαίων που κατασχέθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες στα πλαίσια των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα, για τον σκοπό της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Σε μια δήλωση του, χθες Τετάρτη, ο Γκάρλαντ ανακοίνωσε πως πρόκειται για κεφάλαια που κατασχέθηκαν από τον Ρώσο ολιγάρχη Κωνσταντίν Μαλοφέεφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Οι εισαγγελείς είχαν κρίνει συγκεκριμένα, ότι παρείχε χρηματοδότηση για την προώθηση της αυτονομίας της Κριμαίας και διέταξαν την κατάσχεση 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων κατατεθειμένων από τον Ρώσο ολιγάρχη σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον Μάρτιο του 2022, τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που ονομάστηκε KleptoCapture η οποία στοχεύει συγκεκριμένα Ρώσους ολιγάρχες που προσπαθούν να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον ρωσικών οντοτήτων.

Έκτοτε, οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν μπλοκάρει τεράστια κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία μιας σειράς Ρώσων ολιγαρχών, ανάμεσά τους πολυτελή γιοτ όπως εκείνο του Σουλεϊμάν Καρίμοφ, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που επιτρέπει ορισμένα από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να διοχετευθούν στην Ουκρανία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα