ΑΘΗΝΑ
07:20
|
08.05.2024
Μέσα στο πλαίσιο της αμνηστίας για τα όπλα, πάνω από 3.000 πυροβόλα όπλα παραδόθηκαν στις σερβικές αρχές με σκοπό την καταστολή της παράνομης οπλοκατοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Σέρβοι έχουν παραδώσει περισσότερα από 3.000 παράνομα όπλα και ανταλλακτικά τις πρώτες δύο ημέρες της αμνηστίας για τα όπλα που εισήχθη μετά τους δύο μαζικούς πυροβολισμούς στους οποίους σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η αμνηστία για την παράδοση όπλων ξεκίνησε τη Δευτέρα όταν ένας 13χρονος μαθητής με δύο πιστόλια σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα. Άλλοι έξι μαθητές και ένας δάσκαλος τραυματίστηκαν.

Πλέον είναι υπό κράτηση και υποβάλλεται σε ψυχολογική αξιολόγηση αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Η αστυνομία είπε ότι ομολόγησε τον πυροβολισμό.

Επίσης, μια δεύτερη ένοπλη επίθεση έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, όταν ένας άνδρας κραδαίνοντας ένα τουφέκι και ένα πιστόλι σκότωσε οκτώ και τραυμάτισε 14 άτομα σε δύο χωριά στην κεντρική Σερβία. Ένας 21χρονος ύποπτος βρίσκεται τώρα υπό κράτηση.

Ο Βούτσιτς είπε ότι οι πολίτες μέχρι στιγμής έχουν παραδώσει πάνω από 3.000 όπλα, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους.

Σε προηγούμενες αμνηστίες για τα όπλα που ξεκίνησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι Σέρβοι είχαν παραδώσει απαγορευμένα όπλα στρατιωτικής ποιότητας, κυνηγετικά όπλα, περίστροφα, καθώς και κάννες, μηχανισμούς κλειδώματος και άλλα εξαρτήματα. Επίσης, έχουν παραδοθεί δεκάδες χιλιάδες φυσίγγια και σφαίρες κάθε είδους.

«Αυτά είναι καλά νέα, γιατί υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος», είπε ο Βούτσιτς, μιλώντας στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τους όρους της αμνηστίας, οι πολίτες καλούνται να παραδώσουν παράνομα όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικής ποιότητας, νόμιμα όπλα που δεν θέλουν πλέον, πυρομαχικά και σφαίρες, ανώνυμα και χωρίς φόβο δίωξης.

Τα αστυνομικά τμήματα προέτρεψαν τα άτομα που κατείχαν εκρηκτικά ή πυρομαχικά να μην τα μεταφέρουν στα αστυνομικά τμήματα αλλά να περιμένουν εκπαιδευμένο προσωπικό για την απομάκρυνση και την απόρριψή τους.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε πρόσθετους ελέγχους σε εγγεγραμμένους κατόχους όπλων και πεδία βολής, μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία στα σχολεία και αλλαγές στον ποινικό κώδικα που προβλέπουν μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για εγκλήματα που σχετίζονται με όπλα.

Επίσης την Τετάρτη, η σερβική αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε τον πατέρα του υπόπτου για τους πυροβολισμούς της περασμένης εβδομάδας στην κεντρική Σερβία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Η Σερβία έχει μια βαθιά εδραιωμένη κουλτούρα όπλων και μαζί με τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεμάτη με στρατιωτικής ποιότητας όπλα και πυρομαχικά σε χέρια ιδιωτών μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Αυτό το Πάσχα οι εργάτες τρων τ’ αφεντικά τους

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα