ΑΘΗΝΑ
09:51
|
09.12.2023
Η Pfizer εξαγοράζει εταιρίες που ειδικεύονται στην αντικαρκινική έρευνα, ποντάροντας στο επόμενο μεγάλο στοίχημα στο χώρο της υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σημαντικό μέρος από τα χρυσά κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε πέρσι και πρόπερσι η Pfizer Inc από τις πωλήσεις εκατομμυρίων εμβολίων κατάτου κορονοϊού covid-19, σκοπεύει να το επενδύσει στην έρευνα για την ανάπτυξη σκευασμάτων για την καταπολέμηση του καρκίνου.Αυτό τουλάχιστον τόνισε απόψε ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού Άλμπερτ Μπουρλά, αναφερόμενος ενδεικτικά την εξαγορά της εταιρίας Seagen Inc έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«H Pfizer επενδύει όλα τα έσοδα που αποκομίσαμε λόγω Covid το 2021 και το 2022, καθώς και όσα θα κερδίσουμε το 2023, προκειμένου να αποκτήσουμε τεχνολογία και προϊόντα που πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο», είπε ο Μπουρλά σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters. Σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, η Pfizer ανέπτυξε το 2020 ένα από τα πιο διαδεδομένα εμβόλια κατά της Covid-19. Ακολούθησε το αντιικό φάρμακο Paxlovid για τη θεραπεία της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.

Το 2021 τα έσοδα της Pfizer ανήλθαν σε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2022 ξεπέρασαν τα 100 δισεκ. δολάρια.

Όπως και άλλοι κατασκευαστές εμβολίων, σκοπεύει να διαθέσει τις επόμενες παρτίδες εμβολίων για την Covid-19 στο εμπόριο και όχι απευθείας στην αμερικανική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, το κόστος του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να τετραπλασιαστεί σε περίπου 110-130 δολάρια ανά δόση εμβολίου.

Η αναμενόμενη πτώση των εσόδων από τα εμβόλια και τις θεραπείες για την Covid-19 και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα φάρμακα της Pfizer από φθηνότερα γενόσημα, υποχρεώνει την εταιρία που πρωταγωνίστησε στη μάχη κατά της πανδημίας να αναπροσαρμόσει τους στρατηγικούς στόχους της.

Μπαράζ στρατηγικών εξαγορών

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer εξαγόρασε άλλες εταιρίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η Seagen που αναπτύσσει στοχευμένες θεραπείες για διάφορες μορφές καρκίνου.

Pfizer to buy Seagen for $43B | BioWorld

Απέκτησε επίσης την Biohaven Pharmaceutical Holding (με ειδίκευση σε φάρμακα για τις ημικρανίες) έναντι 11,6 δισεκ. δολαρίων, την Arena Pharmaceuticals (που ανέπτυξε θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα) έναντι 6,7 δισεκ. δολαρίων, και την Global Blood Therapeutics (με ειδίκευση σε θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής νόσου) έναντι 5,4 δισεκ. δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συλλήψεις στη Γαλλία για απάτη που εκμεταλλευόταν την ψύχωση με τους κοριούς

Απεργία γιατρών και νοσηλευτών στην Ιταλία

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα τα σοκολατένια αυγά Kinder Bueno

Δυσεύρετα παραμένουν δεκάδες φάρμακα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα