ΑΘΗΝΑ
18:41
|
27.04.2024
Δε χωράει νους φυσιολογικού ανθρώπου τα βασανιστήρια που τράβηξε ο Αμπού Ζουμπάιντα και άλλοι «ύποπτοι τρομοκράτες» στα χέρια των Αμερικανών βασανιστών της CIA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολα συναντά «ταίρι» η νοσηρή φαντασία των ανακριτών της CIA σε ό,τι αφορά τα απάνθρωπα ψυχολογικά, σωματικά, σεξουαλικά βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τους δύσμοιρους Μουσουλμάνους που έπεσαν στα χέρια τους ως «ύποπτοι τρομοκράτες» ή συνεργάτες της Αλ Κάιντα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 σις ΗΠΑ.

Drawing of a naked prisoner being tortured in a chair in front of a female interrogator.

Ένας από αυτούς ήταν ο σήμερα 52 ετών Αμπού Ζουμπάιντα, που συνελήφθη στο Πακιστάν τον Μάρτιο του 2002 και μεταφέρθηκε για ανάκριση σε μυστικές φυλακές της CIA σε Πολωνία,  Λιθουανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης προτού μεταφερθεί στο κολαστήριο της αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας το 2006.

Drawing of a man tied to a chair with technicians inserting a tube into his nose in order to force-feed him.

Ο Ζουμπάιντα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα των βασανιστηρίων της CIA  με την ιδιότητα του «υπόπτου για τρομοκρατία» καθώς έκτοτε κρατείται εκεί μένοντας γνωστός σαν ο «αιώνιος κρατούμενος».

Drawing of a prisoner with arms and legs shackled to the ceiling and the floor being tortured with water, loud music and a scorpion

Τα φρικτά βασανιστήρια που υπέφερε ο Ζουμπάιντα τα σκίτσαρε ο ίδιος μέσα στο κελί της φυλακής του δίνοντάς τα σε δικηγόρους του, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Μαρκ Ντεμπό που τα έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Τα 40 σκίτσα από τα μαρτύρια που τράβηξε ο Ζουμπάιντα όλα αυτά τα χρόνια είναι τόσο λεπτομερή που δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τον φρικτό (ψυχικό και σωματικό) πόνο που του προκάλεσαν.

Drawing of a prisoner being locked into a coffin-like box which is then filled with water.

Οι ΗΠΑ αρχικά ισχυρίστηκαν ότι αυτός ήταν κορυφαίο στέλεχος της Αλ Κάιντα, αλλά μετά αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν ήταν καν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Όλοι συμφωνούν ότι βασάνισαν τον λάθος τύπο. Το έκαναν ούτως ή άλλως για να μπορέσουν να πάρουν άδεια να βασανίσουν άλλους ανθρώπους» είπε ο Ντεμπό σε δημοσιογράφους της Guardian.

Drawing of a prisoner being tortured.

Τα σκίτσα συμπεριλαμβάνονται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα με τον τίτλο «Ο αιώνιος φυλακισμένος: Τα σκίτσα του Αμπού Ζουμπάιντα εκθέτουν την πολιτική βασανιστηρίων των ΗΠΑ», συνοδεία έκθεσης με θέμα «Αμερικανοί Βασανιστές: Οι κακοποιήσεις του FBI και της CIA στα σκοτεινά μέρη και το Γκουαντάναμο».

Drawing of a prisoner surrounded by guards threatening to sodomize him.
Drawing of a guard yelling at a prisoner in a chair and threatening to desecrate the Qur’an.
Drawing of a guard threatening a prisoner with a drill.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα