ΑΘΗΝΑ
19:01
|
03.03.2024
«Η Eurovision είναι ψυχαγωγικό σόου και μια από τις αρχές του είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας του» δήλωσε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) αρνήθηκε το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει χαιρετισμό στην Eurovision 2023, παρόλο που η Ουκρανία ήταν η νικήτρια του περσινού διαγωνισμού. Ο 67ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αδυναμία της χώρας να αναλάβει την διοργάνωση, λόγω του πολέμου από τη Ρωσία.

Η φετινή διοργάνωση ενσωματώνει πολλά στοιχεία της κουλτούρας της Ουκρανίας, ενώ αρκετά κομμάτια του σχεδιασμού της Eurovision 2023, συμφωνήθηκαν και δημιουργήθηκαν και από τις δύο χώρες. Ωστόσο, η EBU εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει, πως αρνήθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο να απευθύνει χαιρετισμό στο κοινό της Eurovision 2023, καθώς αυτό αντίκειται στους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Η ανακοίνωση της EBU

Η Eurovision είναι ένα ψυχαγωγικό σόου παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο και τελεί υπό αυστηρούς κανόνες και αρχές που έχουν εγκαθιδρυθεί από τη δημιουργία του. Μια από αυτές τις αρχές, ένας ακρογωνιαίος λίθος του διαγωνισμού είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας του.

Αυτή η αρχή απαγορεύει να κάνει κανείς δηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα ως μέρος του διαγωνισμού.

Το αίτημα του κύριου Ζελένσκι να απευθύνει χαιρετισμό στο κοινό κατά τη διάρκεια της Eurovision, παρόλο που έγινε με καλές προθέσεις, δυστυχώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από την EBU γιατί αντίκειται στους κανόνες του διαγωνισμού.

Η EBU έχει εξασφαλίσει από τη στιγμή που συμφωνήθηκε ότι το BBC θα φιλοξενούσε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2023 εκ μέρους του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ουκρανίας UA:PBC ότι η Ουκρανία, η μουσική, η κουλτούρα της και η δημιουργικότητά της θα εμφανιστούν έντονα και στις τρεις ζωντανές εκπομπές.

Τουλάχιστον 11 Ουκρανοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των περσινών νικητών Kalush Orchestra, θα εμφανιστούν ή θα συμμετάσχουν είτε στους Ημιτελικούς είτε στον Μεγάλο Τελικό.

Το artwork του logo για την εκδήλωση δημιουργήθηκε από κοινού με ένα ουκρανικό πρακτορείο σχεδιασμού και η παρεπόμενη μουσική που εμφανίστηκε σε όλη την παράσταση συντέθηκε επίσης σε συνεργασία με Ουκρανούς μουσικούς.

Επιπλέον, 37 τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία θα εμφανίζονται στις «καρτ ποστάλ», ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάζουν κάθε έναν από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες πριν ανέβουν στη σκηνή.

Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να σκεφτούμε και να γιορτάσουμε τη νίκη της Ουκρανίας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και να δείξουμε ότι είμαστε “United By Music” σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ εξελέγη νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν

Σουδάν: Η σουδανική ανθρωπιστική κρίση επισκιάστηκε από τη σύγκρουση στη Γάζα

Ιδρυτική Συνδιάσκεψη Νέας Αριστεράς: Να βγούμε με το κεφάλι ψηλά από τη μάχη των ευρωεκλογών

Η Βούλα Κεχαγιά, νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα