ΑΘΗΝΑ
15:20
|
04.05.2024
Είμαστε έτοιμοι, αλλά μια επίθεση τώρα θα σήμαινε μεγάλες απώλειες τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ετοιμότητα των δυνάμεων του Κιέβου για την πολυσυζητημένη εαρινή αντεπίθεση, επαναβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας όμως ότι αν γίνονταν αυτή τη στιγμή, μπορεί να ήταν μεν νικηφόρα αλλά θα σήμαινε μεγάλες απώλειες, και ζήτησε χρόνο και περισσότερα όπλα από τη Δύση.

Μιλώντας από το Κίεβο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που είναι μέλη των Eurovision News, ο Ζελένσκι περιέγραψε τις μάχιμες ουκρανικές ταξιαρχίες, μερικές από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, ως «έτοιμες», αλλά είπε ότι ο στρατός χρειάζεται ακόμη «κάποια πράγματα», συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που φτάνουν κατά παρτίδες από τη Δύση.

«Με αυτά που ήδη έχουμε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και, νομίζω, να βγούμε νικητές. Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο»,

Το πότε και πού θα συμβεί η ουκρανική αντεπίθεση, που υποστηρίζεται από όπλα και εξοπλισμό που προμηθεύονται από τη Δύση, παραμένει μυστικό. Οι ρωσικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, έχουν οχυρώσει την άμυνά τους κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής που εκτείνεται για 1.450 χλμ. από τις ανατολικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, μέχρι τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στο νότο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές αρχές έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να μειώσουν τις προσδοκίες για μια σημαντική αναμενόμενη νίκη. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες πως είπε ότι το Κίεβο γνωρίζει πως η αντεπίθεση πρέπει να είναι επιτυχής, αλλά δεν μπορεί να θεωρείτε ως καταληκτική για την έκβαση ενός πολέμου που μετρά ήδη 15 μήνες.

Για το Κίεβο, οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεωρηθεί απογοητευτικό από τη Δύση θα μπορούσε να σημαίνει μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης και πίεση για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και παραχώρηση εδαφών.

«Όλοι θα έχουν μια ιδέα, αλλά δεν μπορούν να πιέσουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ απέρριψε και τους φόβους για απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί, δεν επανεκλεγεί το 2024. «Η Ουκρανία», είπε, εξακολουθεί να απολαμβάνει δικομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.«Ποιος ξέρει πού θα είμαστε όταν γίνουν οι εκλογές;», πρόσθεσε, τονίζοντας πως πιστεύει ότι μέχρι τότε οι δυνάμεις του Κιέβου θα έχουν βγει νικητές.

Μιλώντας για τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι αυτές έχουν βαρύ αντίκτυπο στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, μιλώντας για εξαντλημένα αποθέματα πυραύλων και ελλείψεις στις δυνάμεις τουπυροβολικού. «Έχουν ακόμα πολλά στις αποθήκες τους, αλλά… βλέπουμε ήδη ότι έχουν μειώσει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς σε ορισμένες περιοχές», είπε και ζήτησε να στοχποιηθούν από τη Δύση, όσοι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις απαγορεύσεις.

Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Πούτιν. Όπως εκτίμησε, η επιχείρηση θα μπορούσε να ήταν μια προβοκάτσια που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την ίδια τη Ρωσία, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «δικαιολογία» για περαιτέρω επίθεση στη χώρα του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα