ΑΘΗΝΑ
22:22
|
18.05.2024
Η Λέιλα ντε Λίμα, πολέμια του Ντουτέρτε, πιο κοντά στην ελευθερία, μετά από έξι χρόνια στη φυλακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στις Φιλιππίνες απέρριψε σήμερα μία από τις δύο τελευταίες κατηγορίες που είχαν απομείνει εναντίον της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και πολέμιας πολέμια του πρώην προέδρου της χώρας Ροντρίγο Ντουτέρτε, Λέιλα ντε Λίμα, φέρνοντας πιο κοντά το άνοιγμα της βαριάς πύλης των φυλακών στις οποίες η πρώην γερουσιαστής κρατείται εδώ και έξι χρόνια.

Η Λέιλα ντε Λίμα συνελήφθη το 2017 και κατηγορήθηκε ότι πήρε χρήματα από ναρκωτικά μόλις λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της έρευνας της Γερουσίας για τον αποκαλούμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» του καθεστώτος Ντουτέρτε, ο οποίος σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Η Ντε Λίμα κατηγορείται ότι πήρε χρήματα από κρατούμενους μέσα στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας με αντάλλαγμα να τους επιτρέπει να διακινούν ναρκωτικά ενώ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπενίνιο Ακίνο, την περίοδο 2010-2015, αλλά βασικοί μάρτυρες άρχισαν να ανακαλούν τις καταθέσεις τους μετά την ήττα του Ντουτέρτε στις τελευταίες εκλογές.

Η 63χρονη σήμερα, πρώην γερουσιαστής και υπουργός Δικαιοσύνης και ένας ακόμα κατηγορούμενος «αθωώνονται για λόγους εύλογης αμφιβολίας», ανέφερε ένα γραπτό αντίγραφο της απόφασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δικαστή του περιφερειακού πρωτοδικείου Αβραάμ Αλκαντάρα.

«Ένδοξη η σημερινή ημέρα», είπε μια ανακουφισμένη ντε Λίμα στους δημοσιογράφους καθώς η αστυνομία τη συνόδευε έξω από το δικαστήριο, περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως «την αρχή της δικαίωσής της».

Η σημερινή απόφαση, φέρνει την ντε Λίμα, η οποία έχει ήδη απαλλαγεί από άλλη μία από τις τρεις κατηγορίες εναντίον της, που η ίδια και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ήταν κατασκευασμένες, πιο κοντά στην ελευθερία.

Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ καθυστερημένη». «Προτρέπουμε τις αρχές να ακυρώσουν επίσης την εναπομείνασα καγητορία και να διασφαλίσουν ότι η αίτησή της για προσωρινή απελευθέρωση σε αυτήν την εκκρεμή υπόθεση θα διεκπεραιωθεί γρήγορα και δίκαια», δήλωσε ο προσωρινός αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής έρευνας της Οργάνωσης, Μόνσε Φερέρ.

«Οι αρχές δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο την απελευθέρωσή της και να της επιτρέψουν να επανενωθεί με την οικογένεια, τους φίλους και τους υποστηρικτές της μετά από έξι χρόνια», πρόσθεσε..

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα