ΑΘΗΝΑ
18:43
|
18.04.2024
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χαλαρώνει τους περιορισμούς που απαγορεύουν στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χαλαρώνει τους περιορισμούς που απαγορεύουν στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα. Ο οργανισμός διέταξε το 2015 μια ισόβια απαγόρευση στους ομοφυλόφιλους άνδρες να προβαίνουν σε αιμοδοσίες, αλλά οι οδηγίες του έχουν επικριθεί έντονα αυτά τα χρόνια.

Η τελευταία πολιτική του FDA αξιολογεί όλους τους υποψήφιους δότες με το ίδιο σύνολο κριτηρίων, ενώ εξετάζει για πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα υψηλότερου κινδύνου.

Η αλλαγή αυτή ακολουθεί αντίστοιχες ανανεώσεις στα μέτρα που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Και οι δύο χώρες κινήθηκαν, το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, για να επιτρέψουν τις αιμοδοσίες από άνδρες που είχαν ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αλλά η αλλαγή των κανόνων ισχύει μόνο για όσους είχαν τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όσοι είχαν νέους ή πολλούς συντρόφους και πρωκτικές σεξουαλικές επαφές τους τελευταίους τρεις μήνες δεν δικαιούνται να δώσουν αίμα.

Ο FDA συνιστά επίσης ότι όσοι χρησιμοποιούν προφύλαξη πριν από την έκθεση (PRrEP) ή προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP) – φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της μόλυνσης από τον HIV – πρέπει να αναβάλουν την αιμοδοσία.

Ο οργανισμός είπε ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανίχνευση του HIV και ως εκ τούτου να δώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ένα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το 1983 απαγορεύτηκε στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους Αμερικανούς να δίνουν αίμα καθώς ο φόβος και η παραπληροφόρηση σχετικά με την εξάπλωση του HIV/AIDS έγιναν ευρέως διαδεδομένες.

Αυτό αντικαταστάθηκε το 2015 από την απαίτηση των ομοφυλόφιλων ανδρών να απέχουν από σεξουαλικές επαφές για ένα χρόνο πριν δώσουν αίμα.

Το 2020, ο οργανισμός μείωσε αυτή την περίοδο αποχής σε τρεις μήνες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξάντλησε την παροχή αίματος της χώρας.

Οι αιμοδοσίες έχουν σταθεροποιηθεί από τότε, αλλά ο FDA είπε ότι η μετάβαση σε μια «προσέγγιση με βάση τον ατομικό κίνδυνο» θα μπορούσε να διευρύνει τη βάση των αιμοδοτών.

Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη ρυθμιστική αρχή, της οποίας οι προηγούμενοι κανόνες ελέγχου καταδικάστηκαν ως ομοφοβικοί.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτησαν επίσης την κίνηση, με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC) να λέει ότι η πολιτική “τερματίζει δεκαετίες απαγόρευσης που έχει τις ρίζες της στις διακρίσεις και την προκατάληψη”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Κρατικά υποκινούμενες οι εκρήξεις στους Nord Stream, λένε οι ασφαλιστικές

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα