ΑΘΗΝΑ
02:08
|
05.05.2024
«Πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» εντοπίζουν τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ακόμη «χαστούκι» για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά μέσω της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LIBE).

Με επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, απαντώντας στην αναφορά της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου για τη δολοφονία του γιου της, περιγράφεται με τα πιο σκοτεινά χρώματα η κατάσταση στη χώρα μας. Τα συμμετέχοντα μέλη υπογράμμισαν ότι οι συνομιλητές εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες (…) για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζαχαρία Κωστόπουλου το 2018 και για την αθώωση όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υποτιθέμενη αστυνομική βαρβαρότητα».

«Πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» εντοπίζουν τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει η επιστολή.

«Γενική ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία ασκεί την εξουσία» στην Ελλάδα, «αυθαίρετη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, ιδιαίτερα τις αστυνομικές δυνάμεις», καθώς και «δραματική ένδειξη εγκλημάτων μίσους κατά των LGBTI».

Η επιστολή έρχεται ως απάντηση στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία είχε προσφύγει η Ελένη Κωστοπούλου ζητώντας από τους βουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να σταματήσουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας». Η PETI είχε αφήσει ανοιχτή την υπόθεση, ζητώντας από τη LIBE να δώσει την άποψή της.

Και για πρώτη φορά η LIBE έστειλε απάντηση και μάλιστα με πολύ ξεκάθαρη θέση, τονίζοντας ότι «η επιτροπή LIBE ενθαρρύνει την PETI να διατηρήσει την αναφορά ανοιχτή ώστε να επιτρέψει να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση και ενδεχομένως να εξετάσει περαιτέρω τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην αναφορά, σε διάλογο με τις εθνικές αρχές, ιδίως με τα αρμόδια υπουργεία».

Δηλώνει δε ότι όλες οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα κατά τη συνέχιση της παρακολούθησης της κατάστασης στην Ελλάδα και όταν συζητούν θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση».

Η επιστολή του Ισπανού επικεφαλής αναφέρεται γενικότερα στις ανησυχίες που υπάρχουν για την Ελλάδα, μετά και τις επισκέψεις των ευρωβουλευτών στην Αθήνα. «Μεταξύ των συμπερασμάτων, εκφράστηκαν γενικά σοβαρές ανησυχίες για “πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα”. (…) Στην τελευταία έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα που καλύπτει τα έτη 2020 και 2021, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ιδίως κατά δημοσιογράφων, και απευθύνεται έκκληση για απόδοση ευθυνών για τις πράξεις αυτές. Στο ψήφισμά του για το 2021, το Ε/Κ υπενθύμισε ότι “οι διακρίσεις και η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από την αστυνομία εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα στην Ενωση”», σημειώνεται.

Η γνώμη (επιστολή) θα υποβληθεί στους συντονιστές της PETI στην επόμενη συνεδρίαση στις 24 Μαΐου. Οπως όλα δείχνουν, κάποια πολιτική ομάδα θα ζητήσει να συζητηθεί ξανά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόφαση να ζητηθεί γραπτώς η θέση των ελληνικών αρχών για το θέμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αναφορά θα μείνει ανοιχτή μέχρι νεωτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα