ΑΘΗΝΑ
00:54
|
05.05.2024
Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει σε φυλακή στα Τίρανα, όπου οδηγήθηκε μετά από προσχηματική σύλληψη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον απόηχο της σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, χθες Κυριακή, στην γειτονική Αλβανία.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ Έλενα Αποστολίδου, μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 21 από τις 36 μεγάλες κάλπες και το αποτέλεσμα δείχνει ότι η διαφορά είναι στις 600 ψήφους με τον Φρέντι Μπελέρη να προηγείται. Η αλβανική τηλεόραση δίνει ποσοστό 50,4 % στον κ. Μπελέρη και 49,6% στον  Γιώργο Γκόρο, νυν δήμαρχο υποψήφιο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, με καταμετρημένο το 60% από τις κάλπες.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της «Ομόνοιας» απομένει να ανοιχτούν κάλπες που παραδοσιακά φέρνουν αποτελέσματα υπέρ των μειονοτικών. «Οι κάλπες με τις ψήφους που δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα,  ανήκουν παραδοσιακά στον κύριο Μπελέρη», επισήμανε ο πρόεδρος Ομονοίας. «Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η καταμέτρηση των ψήφων σταμάτησε εν μέσω αντιδράσεων.

Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που στηρίζεται από την αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα, Κόμμα Ελευθερίας), παραμένει σε φυλακή στα Τίρανα, όπου οδηγήθηκε μετά από προσχηματική σύλληψη και απόφαση του εισαγγελέα του Αυλώνα, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Οι κάλπες για τους 61 δήμους στην Αλβανία έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα την Κυριακή, με την συμμετοχή να κυμαίνεται γύρω στο 35%, στα χαμηλότερα δηλαδή ποσοστά των δημοτικών εκλογών στη χώρα, από το 1992, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει προσπάθειες χειραγώγησης και άσκησης πίεσης σε ψηφοφόρους της.

Οι εκλογές αυτές και τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Αλβανία. Η αντιπολίτευση, η οποία έκανε προεκλογική της σημαία τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ανάμειξη στο κυβερνητικό έργο του οργανωμένου εγκλήματος, θεωρεί την νίκη ως το πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, από την πλευρά της,  προσδοκά να κερδίσει πάνω από 40 από τους 61 δήμους για να πάρει πρόκριμα για μια τέταρτη θητεία.

Στο δήμο Χειμάρρας ψήφισαν περίπου το 50% των 19 χιλιάδων εγγεγραμμένων στις λίστες ψηφοφόρων. Οι υποστηριχτές του Φρέντυ Μπελέρη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί πολιτικά τον Ελληνισμό της Αλβανίας, Βεγγέλη  Ντούλε, δηλώνουν βέβαιοι για την νίκη του φυλακισμένου υποψηφίου τους.

Στο Δήμο Φοινίκης οι συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν κάτω από το 20%. Το αξίωμα δημάρχου διεκδικούν τρεις Έλληνες μειονοτικοί που κατέβασαν υποψηφιότητα με αλβανικά κόμματα ή με συνασπισμούς αλβανικών κομμάτων που στηρίζουν και ελληνικά μειονοτικά κόμματα.

Τρεις ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία και στο δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν επίσης χαμηλή και κυμάνθηκε στο 20-25%. Ο υποψήφιος δήμαρχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα φαίνεται να επικρατεί.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα