Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά και το τελευταίο διάστημα αυξάνει την συσπείρωσή της, γεγονός που της επιτρέπει να διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,9% της δημοσκόπησης του Απριλίου, στο 6,4% σήμερα.
Η διαφορά μάλιστα γίνεται 6,6% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και φθάνει στο 7,4% στην εκτίμηση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τις δυνάμεις του κατά 0,9% αλλά η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της περισσότερο, κατά 1,4%, ενώ μείωση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα. Εχει ενδιαφέρον ότι το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 0,7%, η Ελληνική Λύση έχει καθοδική πορεία (χάνει 0,9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ σταθερό παραμένει το ΜεΡΑ25 και δεν συνεχίζει την ανοδική του πορεία που είχε ξεκινήσει με το δυστύχημα στα Τέμπη και συνεχίστηκε παρά (ή εξαιτίας;) τις δηλώσεις για παράλληλο νόμισμα.
Στην πρόθεση ψήφου, οι επιδόσεις των κομμάτων έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΠΑΣΟΚ 8,6% και ΚΚΕ 5,8%. Ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (3,2%) και ΜεΡΑ25 (3,1%). Να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει “πιάσει” και το debate, αφού ολοκληρώθηκε μετά τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας και ενώ απομένουν πλέον μόλις λίγες ημέρες από τις εκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία έχει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 8,9%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το κόμμα Βαρουφάκη 3,2%. Εντός Βουλής βρίσκονται η Ελληνική Δημιουργία και η Πλεύση Ελευθερίας.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι διαχρονικές επιδόσεις των κομμάτων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έκανε η Opinion Poll από τον Φεβρουάριο του 22 έως και σήμερα. Σε γενικές γραμμές η δύναμη της ΝΔ φαίνεται σταθερή και ελαφρώς ανοδική, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του, το ΠΑΣΟΚ πέφτει, το ΚΚΕ έχει σταθερά ανοδική τάση- όπως εσχάτως και το ΜεΡΑ25- ενώ κάμψη στις τελευταίες μετρήσεις έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Η διαχρονική τάση των δυο μεγάλων κομμάτων φαίνεται πιο καθαρά στον παρακάτω πίνακα:
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει η Opinion Poll δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 37,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 30,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις πρώτες εκλογές, στο 10%. Τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και το κόμμα Βαρουφάκη είναι εντός Βουλής μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.
Η κάρτα που ακολουθεί δείχνει το ανώτατο και το κατώτατο όριο που μπορούν να πιάσουν στις εκλογές τα κόμματα. Ετσι το (θεωρητικό) μάξιμουμ για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 40,5% και το μίνιμουμ το 34,7%, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 33% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη επίδοση είναι 8,1% και η καλύτερη 11,9%. Στο χειρότερο σενάριο, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 μένουν εκτός Βουλής.
Τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Οτι πιθανότατα μετά τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού θα διαθέτουν μαζί 155 έδρες. Αλλά φυσικά το σενάριο είναι από απίθανο έως τελείως απίθανο, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει πρόθυμος και βάζει όρους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Ολα τα άλλα σενάρια π.χ. κυβέρνηση ηττημένων, κλπ – ούτως ή άλλως πολιτικά ανέφικτα- απλά δεν βγαίνουν γιατί δεν “βγαίνουν τα κουκιά”.
Το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου είναι βέβαια αν στον β΄γύρο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να έχουν αυτοδυναμία. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατια φθάνει το 34,4% και επί των εγκύρων το ποσοστό φθάνει στο 36%, γεγονός που μάλλον δεν δείχνει αυτοδυναμία ή τουλάχιστον δεν είναι αυτονόητη. Αλλά φυσικά είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις, αφού το ποσοστό των εκλογών της 2ας Ιουλίου θα κριθεί από τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα διλήμματα που θα τεθούν για τον β΄γύρο. Είναι πιθανό δηλαδή, εφόσον επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις και προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, να υπάρξει αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που στις πρώτες εκλογές επιδιώκει την πρώτη θέση και ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, θεωρείται από τους ψηφοφόρους καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Η διαφορά με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη, ενώ ενδιαφέρον έχει και ότι ο Κανένας, που σε άλλες μετρήσεις είναι δεύτερη επιλογή, τώρα είναι τρίτη επιλογή, πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα.
Καταλληλότερο πρωθυπουργό τον θεωρούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα καταλληλότερο πρωθυπουργό θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ψηφοφόροι του ΜεΡΑ25. Κανέναν από τους δυο επιλέγουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και του Κυριάκου Βελόπουλου.
Με δυο λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για τους δεξιούς, τους κεντροδεξιούς και τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας για όσους τοποθετούνται στα αριστερά και στην κεντροαριστερά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος να χειριστεί τα θέματα της επικαιρότητας, από την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, μέχρι την Υγεία και την Παιδεία.
Μάλιστα οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύονται περισσότερο ότι θα κάνει τις υποσχέσεις του πράξη, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει στο βιογραφικό του την κωλοτούμπα του 2015.
Εχει μάλιστα ενδιαφέρον, ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον εμπιστεύονται περισσότερο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ κανέναν από τους δυο δεν εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι της αριστεράς και του Βελόπουλου.
Τον σημερινό πρωθυπουργό τον αισθάνονται μάλιστα πιο κοντά τους οι ψηφοφόροι, σε υψηλότερο ποσοστό τουλάχιστον από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, δεδομένου του ταλέντου του κ. Τσίπρα στην επικοινωνία και τις κατηγορίες που εισπράττει ο πρωθυπουργός για αλαζονεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με 45,7%, αν και το ισοζύγιο θετικές- αρνητικές γνώμες είναι αρνητικό.
Οι ψηφοφόροι επικροτούν την νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές, σε ποσοστό 59,1%.
Ενδιαφέρον έχει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας εντοπίζεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (76,5%) και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (71,5%). Ενδιαφέρον έχει ότι συμφωνούν κατά πλειοψηφία και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25.
Ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης δηλώνει το 37% του εκλογικού σώματος και καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 62%.
Σχετικά ικανοποιημένο δηλώνει και ένα όχι αμελητέο ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ικανοποιημένο από το έργο του πρωθυπουργού δηλώνει το 38% και καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο δηλώνει το 61%.
Και πάλι έχει ενδιαφέρον να δούμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν από πολύ έως λίγο ικανοποιημένοι. Το ποσοστό όσων δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ μικρό, τόσο που προσεγγγίζει το ποσοστό των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Στην κλασική ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πάλι η απάντηση είναι όχι σε ποσοστό 45%, γεγονός που πιστοποιεί ότι η θητεία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει αφήσει τις καλύτερες των αναμνήσεων.
Και πάλι βλέπουμε ότι είναι εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που βαθμολογεί πολύ αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις κάλπες οι πολίτες θέλουν να προκύψει κυβέρνηση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό της τάξης του 44%. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 10,6% μόνο του εκλογικού σώματος, αφού και ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα έχουν ως πρώτη επιλογή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασία, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει να ηγηθεί του σχήματος ο αρχηγός του πρώτου κόμματος (60%), αλλά υπάρχει και ισχυρή άποψη υπέρ ενός προσώπου που θα προκύψει από διαπραγμάτευση (30%).
Ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θέλει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του.
Η αυτοδύναμη κυβέρνηση θεωρείται από τους πολίτες ότι προσφέρει πολιτική σταθερότητα, σε αντίθεση με την “προοδευτική συνεργασία” που είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση για “προοδευτική συνεργασία” είναι πλειοψηφική μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αυτών του ΜέΡΑ25.
Η παράσταση νίκης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 61,1%, βλέπουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας και να σημειωθεί ότι αυτός ο δείκτης δεν έχει διαψευστεί ποτέ από τo 1996 και μετά.
Νίκη της Νέας Δημοκρατίας προβλέπουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Με τι κριτήρια θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι; Με βάση την εκτίμησή τους για την πορεία της οικονομίας και της χώρας και λαμβάνοντας υπόψιν και το πρόσωπο του πρωθυπουργού απαντούν.
Και αν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις κάλπες της απλής αναλογικής, το οποίο είναι και το πιθανότερο για να μην πούμε το βέβαιο; Οι ερωτηθέντες απάντησαν οτι επιθυμούν και δεύτερες εκλογές σε ποσοστό 51,5%, αν και υπάρχει και ένα ποσοστό 41,9% που επιλέγουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Δεύτερες εκλογές θέλουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και όσοι ψηφίζουν Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ φλερτάρουν με τα σχήματα συνεργασίας.