ΑΘΗΝΑ
10:01
|
11.05.2024
Ο επικεφαλής της ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης Πίτα Λιμτζαροενράτ δηλώνει «έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός» με το κόμμα του να προηγείται σε ψήφους μέχρι στιγμής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιπολίτευση της Ταϊλάνδης εξασφάλισε μια εκπληκτική εκλογική νίκη την Κυριακή, αφού κατατρόπωσε κόμματα που συμμάχησαν με τον στρατό, θέτοντας το υπόβαθρο για μια διεξαγωγή συμφωνιών για το σχηματισμό κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να τερματιστεί σχεδόν μια δεκαετία συντηρητικής διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον στρατό.

Το φιλελεύθερο κόμμα Move Forward (Προχωράμε Μπροστά) και το κόμμα Φέου Τάι ήταν πολύ μπροστά με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, αλλά δεν ήταν βέβαιο ότι θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες που γράφτηκαν από τον στρατό μετά το πραξικόπημα του 2014 να ευνοούν κατα πολύ το κυβερνών κόμμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το Move Forward, με επικεφαλής τον Πίτα Λιμτζαροενράτ, ξεπερνά κάθε πρόβλεψη και έχει κερδίσει 151 από τις 500 έδρες στην κάτω βουλή.

Για να κυβερνήσουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρειαστεί να συνάψουν συμφωνίες και να συγκεντρώσουν την υποστήριξη από πολλές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μελών μιας Γερουσίας που έχει διοριστεί από τη χούντα και έχει ταχθεί με τα στρατιωτικά κόμματα, ενώ μπορεί να ψηφίσει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι αναλυτές αποκαλούν αυτά τα αποτελέσματα έναν πολιτικό σεισμό που αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη της Ταϊλάνδης.

Τα αποτελέσματα σημαίνουν επίσης μια σαφής αποκήρυξη των δύο στρατιωτικών κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Πραγιούθ Τσαν-ότσα, ο οποίος ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος που ανέτρεψε μια εκλεγμένη κυβέρνηση το 2014. Ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε μόνο το 15% των εδρών.

«Η πλειοψηφία των ψήφων αντικατοπτρίζει την ανάγκη να ξεφύγουμε από το «καθεστώς Πραγιούθ» και τη λαχτάρα για αλλαγή», λέει ο Prajak Kongkirati, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Thammasat. «Δείχνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν στο αίτημα για αλλαγή του Move Forward – πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι είχε προβλεφθεί».

Οι υποψήφιοι του Move Forward είχαν λιγότερους πόρους από τους αντιπάλους τους και έπρεπε να βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και μερικές φορές στην παλιά τεχνολογία όπως τα ποδήλατα, για να μεταδώσουν το μήνυμά τους. Αλλά βοήθησε κατά πολύ το ότι το πολιτικό όραμά τους φαινόταν πολύ πιο ξεκάθαρο από άλλα κόμματα.

Το Move Forward απέκλεισε κάθε συνασπισμό με κόμματα που σχετίζονται με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014, μια θέση για την οποία το αντίπαλο Φέου Τάι έκανε υπεκφυγές. Το κόμμα ήταν επίσης φρέσκο και τολμηρό, και στο τελευταίο κοινοβούλιο, ήταν γνωστό ότι έπαιρνε θέσεις αρχών.

Επωφελήθηκε επίσης από αυτό που φαίνεται να είναι μια διαδεδομένη δημόσια ανάγκη για αλλαγή. Οι ψηφοφόροι κάτω των 26 ετών δεν αποτελούν μεγάλο μπλοκ στη γερασμένη Ταϊλάνδη – αποτελούν μόλις το 14% των 52 εκατομμυρίων εκλογέων – αλλά εργάστηκαν σκληρά για να πείσουν τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Move Forward για να προσφέρουν στη γενιά τους ένα καλύτερο μέλλον.

Το χαμογελαστό πρόσωπο του 42χρονου ηγέτη του Move Forward Πίτα Λιμτζαροενράτ βρίσκεται σήμερα στην πρώτη σελίδα των κύριων εφημερίδων και έρχεται σε αντίθεση με το σκυθρωπό πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού Πραγιούθ Τσαν-Ο-Τσα.

Ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ, ο Πίτα Λιμτζαροενράτ διαβεβαίωσε πως μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με το Φέου Τάι βρίσκεται “στο τραπέζι”.

Εάν ένας συνασπισμός Move Forward-Φέου Τάι φέρει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, το Μπουμ Τζάι Ταϊ, με τις 70 έδρες του, και μερικές άλλες έδρες με άλλον συνασπισμό, θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τη Γερουσία. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος το χαμένο συντηρητικό μπλοκ να καταφύγει σε έναν εξωκοινοβουλευτικό ελιγμό για να προσπαθήσει να κρατήσει τους ρεφορμιστές μακριά από την εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στις Βαλεαρίδες νήσους

Καζακστάν: Πρωτιά στην κατανάλωση ρωσικής βότκας

Ρωσία: Επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποτάμι

Αφγανιστάν: 60 νεκροί από πλημμύρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα