ΑΘΗΝΑ
08:59
|
25.04.2024
Έκκληση του Πατριάρχη Σερβίας για προσευχή με αφορμή τις δύο μαζικές δολοφονίες στη χώρα. Σύγκληση σήμερα της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση για προσευχή και ειρήνη, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται συγκρούσεις, λογομαχίες και διαιρέσεις απηύθυνε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στον απόχη της εθνικής τραγωδίας με τους 17 νεκρούς και την πρόσφατη μαζική πορεία κατά της ένοπλης βίας με σύνθημα: «Η Σερβία ενάντια στη βία».

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος, στο κήρυγμά του μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στην Bežanijska Kosa, κάλεσε σε προσευχή «για τα παιδιά μας, για την επικράτηση ειρήνης, καθώς και για να κατανοήσουμε ότι όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον». 

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία: «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η προσευχή. Και μην κρύβετε τα θρησκευτικά από τον δημόσιο χώρο, μην τα χάσουμε από τα σχολεία, ως μέρος της θρησκευτικής εκπαίδευσης, ως υποχρεωτικό μάθημα επιλογής. Το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ήδη αναχθεί σε μάθημα επιλογής και δεν έχει μόνιμη θέση στο σχολικό σύστημα. Γι’ αυτό προτρέπω να μην εκδιωχθεί και να μην στερηθεί η πίστη σε όσους τη χρειάζονται. Σε αντίθετη περίπτωση  καταστρέφετε όλες τις προσπάθειές σας, ό,τι χτίζετε, και καταδικάζετε σε αποτυχία κάθε μάχη που δίνετε».

Επίσης, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκε στις διάφορες φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για παρέμβαση της Εκκλησίας στην πολιτεία: «Ακούμε ότι η Εκκλησία είναι ένοχη για τη βία εναντίον των γυναικών. Μην το κάνετε αυτό, γιατί θα σας απαντήσουμε και τότε όλοι θα δουν ότι όλα αυτά αποτελούν ψέματα. Έως τώρα δεν έχουμε απαντήσει σε αυτές τις δηλώσεις, γιατί προσευχόμαστε στον Θεό και προσευχόμαστε και για όσους μας κατηγορούν».

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, η Εκκλησία είναι ζωντανή και δεν χρειάζεται να την επιβάλει κανείς: «Η Εκκλησία δεν έχει τέτοια πρόθεση, γιατί τότε δεν θα ήταν Εκκλησία. Υπάρχουν εκείνοι που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την Εκκλησία. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που κατηγορούν και συκοφαντούν την Εκκλησία, Επισκόπους, ιερείς, ακόμα και εμένα. Θα στραφούμε στον Κύριο με πίστη και προσευχή, αν και θα υπάρξουν καταστάσεις που θα χρειαστεί να μιλήσουμε και εμείς, γιατί ο Θεός μας εμπιστεύτηκε να φροντίζουμε όλους πνευματικά».

Σύγκληση Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας

Κατόπιν εισήγησης του Πατριάρχη Σερβίας, αποφασίστηκε η σύγκληση Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, βάσει του άρθρου 59 του Συντάγματος του Πατριαρχείου Σερβίας. Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 στην κρύπτη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πρίγκιπα Λαζάρου του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα