Οι ψηφοφόροι στη Σερβία θα οδηγηθούν πιθανότατα στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε, χθες Κυριακή, ότι σύντομα θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SPP), δεσμευόμενος ότι θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη Σερβία μετά τα δύο περιστατικά με πυροβολισμούς των τελευταίων ημερών, ο Σέρβος πρόεδρος, ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι θα εξηγήσει περαιτέρω την απόφασή του σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι στης 26 Μαΐου, μια ημέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του SPP, η οποία, όπως είπε, θα είναι «η μαζικότερη στην ιστορία της χώρας».
«Δεν θα κρατηθώ στην καρέκλα μέχρι την τελευταία μέρα, όπως κάποιοι άλλοι», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους και δήλωσε την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα ευρύ διακομματικό κίνημα, ενώ δεσμεύτηκε να αποτρέψει ένα «Μαϊντάν» στο Βελιγράδι -αναφερόμενος στην αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία το 2014- παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα.
Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν θα δεχτεί ότι «απογοητευμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, που δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές και συμπεριφέρονται σαν οι χειρότερες ύαινες» θα καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας τους θεσμούς, κατηγορώντας ευθέως την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, ότι θέλει να αναλάβει την εξουσία χωρίς εκλογές.
Ο πρόεδρος της Σερβίας κατέστησε νωρίτερα σαφές ότι, παρά τις διαμαρτυρίες, δεν θα αντικαταστήσει τον υπουργό Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς, που η αντιπολίτευση θεωρεί υπεύθυνο για τα δύο περιστατικά μαζικών δολοφονιών.
Ο Βούτσιτς δέχθηκε πυρά τις τελευταίες εβδομάδες μετά από δύο περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στην πρωτεύουσα που άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς και 21 τραυματίες νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Δεκάδες χιλιάδες έχουν βγει από τότε στους δρόμους ζητώντας τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης και την απαγόρευση μετάδοσης βίαιου περιεχομένου στην τηλεόραση.
Το Σάββατο, στο πλαίσιο του κινήματος «Σερβία κατά της βίας», διαδηλωτές απέκλεισαν τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της πρωτεύουσας της χώρας και συγκεντρώθηκαν επίσης κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, με τον Σέρβο πρόεδρο να κάνει λόγο για κινητοποιήσεις «παρενόχλησης».
Μετά από δύο περιστατικά πυροβολισμών, πολίτες άρχισαν να παραδίδουν οικειοθελώς παράνομα όπλα, φυσίγγια και πυρομαχικά, ενώ οι αρχές της χώρας εξήγγειλαν αμνηστία για περίοδο ενός μήνα σε όσους παραδώσουν παράνομα όπλα, σε μια χώρα που κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των κατόχων όπλων, ενώ μόλις το 6% του πληθυσμού έχει άδεια οπλοφορίας.
Την Κυριακή, ο Βούτσιτς, μαζί με την ηγεσία της αστυνομίας, επισκέφθηκε την πόλη Σμεντέροβο, όπου οι αρχές πραγματοποίησαν έκθεση 13.500 όπλων που παραδόθηκαν στο πλαίσιο της αμνηστίας, η κατοχή των μισών από τα οποία ήταν παράνομη.