ΑΘΗΝΑ
00:04
|
07.05.2024
Βουτιά 6,38% στο χρηματιστήριο της Τουρκίας προκάλεσε πάγωμα, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων υποχρεώθηκε το πρωί της Δευτέρας το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της διεξαγωγής δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας. Στη διαδικασία πριν το άνοιγμα της τουρκικής χρηματαγοράς ο γενικός δείκτης σημείωσε βουτιά 6,38%, προκαλώντας το αυτόματο πάγωμα της διαδικασίας λίγο μετά την έναρξή της, στις 9.55 το πρωί.

Σκοπός της παύσης είναι να επέλθει μια ηρεμία στην αγορά, με προοπτική να επαναλειτουργήσει από τις 10.30. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός δείκτης καταβαραθρωνόταν κατά 9.54% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα η τουρκική λίρα έπεσε σε χαμηλό διμήνου με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρέθηκε στις 19,70 λίρες ανά δολάριο.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ήρθαν ως απογοήτευση για τους επενδυτές που ελπίζουν σε μια στροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική εν μέσω πρόσφατων προκλήσεων που μαστίζουν την τουρκική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, της κατακόρυφης πτώσης της λίρας και των καταστροφικών σεισμών στις αρχές του έτους.

«Εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε κερδίσει οριστικά, θα είχατε δει μια ανατίμηση της λίρας και αυτό θα βασιζόταν στην υπόθεση ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα επέστρεφε στην ορθόδοξη πολιτική, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να προσελκύσει ροές κεφαλαίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ελιοτ Χέντοφ, επικεφαλής της έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής, στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων State Street Global Advisors.

Πλέον, αφού άνοιξε εκ νέου το Χρηματιστήριο, στις 10:47 ώρα Ελλάδος ο BIST 100 σημειώνει πτώση 5,10%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα