ΑΘΗΝΑ
07:59
|
18.05.2024
Ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ουκρανία από την έναρξη της κρίσης, σε Κίεβο και Μόσχα με στόχο μια «πολιτική διευθέτηση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας κορυφαίος Κινέζος απεσταλμένος ξεκινά μια περιοδεία στην Ευρώπη που θα τον οδηγήσει πρώτα στην Ουκρανία και, τέλος, στη Ρωσία, σε ένα ταξίδι που το Πεκίνο λέει ότι έχει στόχο τη διερεύνηση μιας «πολιτικής διευθέτησης» της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Λι Χούι, ειδικός εκπρόσωπος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις από το 2019 και πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, θα επισκεφθεί επίσης την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στο πολυήμερο ταξίδι του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, «για εις βάθος συζητήσεις με διάφορες πλευρές με θέμα μια πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Ο Λι, άπταιστα ομιλητής της ρωσικής γλώσσας, είναι ο πιο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφτηκε την Ουκρανία από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2022 και το ταξίδι του θα μπορούσε να συμπέσει με την αρχή της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου.

Η επίσκεψη έρχεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στα τέλη του περασμένου μήνα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πρώτη γνωστή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών εν καιρώ πολέμου.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την ωριαία κλήση ως «μακρά και ουσιαστική», ενώ ο Σι είπε ότι «βασική θέση της Κίνας είναι να προωθήσει την ειρήνη μέσω συνομιλιών».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, η Κίνα δημοσίευσε μια πρόταση 12 σημείων για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που προτρέπει και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και να εγκαταλείψουν τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα