ΑΘΗΝΑ
08:25
|
19.04.2024
Όπως και στην υπόθεση με τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρού, διαβλέπει κανείς μαφιόζικες πρακτικές εκφοβισμού στελεχών του Δημοσίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στα δημοσιογραφικά γραφεία για την έκρηξη που σημειώθηκε στην είσοδο πολυκατοικίας στο Περιστέρι στις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Μαΐου.

Δεν ήταν μόνο το γεγονός καθαυτό, η τοποθέτηση δηλαδή και εκπυρσοκρότηση εκρηκτικού μηχανισμού εντός του αστικού ιστού, που προκάλεσε ανησυχία, αλλά και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως η επικρατέστερη εκδοχή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν πως επρόκειτο για ένα «μήνυμα εκφοβισμού» με στόχο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού που διαμένει στη συγκεκριμένη πολυκατοικία.

Το μυαλό πολλών πήγε στην υπόθεση με τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρού, υπεύθυνου για τον αρχαιολογικό έλεγχο της Μυκόνου. Πίσω από την τοποθέτηση της βόμβας, η έκρηξη της οποίας προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας, καθώς και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, διαβλέπει κανείς μαφιόζικες πρακτικές εκφοβισμού στελεχών του Δημοσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συγκεκριμένο υπηρεσιακό στέλεχος συμμετέχει σε επιτροπή που είναι αρμόδια για τους διαγωνισμούς για τα κυλικεία σε χώρους του υπουργείου Πολιτισμού σε τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, η συγκεκριμένη γυναίκα είναι πράγματι μηχανικός που υπηρετεί στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), το πρώην ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων).

Είχε διοριστεί, από τις 10 Φεβρουαρίου 2023, ως αναπληρωματικό αρχικά μέλος της πενταμελούς επιτροπής διενέργειας ανοιχτού δημόσιου πλειοδοτικού του διαγωνισμού για την εκμίσθωση αναψυκτηρίων-εστιατορίων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων και του δικαιώματος εγκατάστασης αυτόματων πωλητών νερού και αναψυκτικού. Ο διαγωνισμός αφορά στο σύνολο των αναψυκτηρίων-εστιατορίων στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε ολόκληρη της επικράτεια, χωρισμένα σε τρεις μεγάλες ομάδες.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού:

«το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα της σύμβασης για κάθε Ομάδα ορίζεται στα κάτωθι ποσά (πλέον χαρτοσήμου και λοιπών νόμιμων κρατήσεων) και αφορά στο σύνολο των εστιατορίων/αναψυκτηρίων και αυτόματων πωλητών νερού ή και αναψυκτικού κάθε Ομάδας:

– Για την Ομάδα Α το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για τη χειμερινή περίοδο ορίζεται σε 40.192€, ενώ για τη θερινή περίοδο ορίζεται σε 47.005€, ήτοι το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Α ορίζεται σε 529.995€,

– Για την Ομάδα Β το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για τη χειμερινή περίοδο ορίζεται σε 22.289€, ενώ για τη θερινή περίοδο ορίζεται σε 26.025€, ήτοι το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Β ορίζεται σε 293.620€,

– Για την Ομάδα Γ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για τη χειμερινή περίοδο ορίζεται σε 43.933€, ενώ για τη θερινή περίοδο ορίζεται σε 44.526€, ήτοι το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Γ ορίζεται σε 531.347€».

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ελάχιστα οριζόμενα μισθώματα, το οικονομικό αντικείμενο του διαγωνισμού είναι τεράστιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ως πρόεδρος της επιτροπής έχει τοποθετηθεί ο… αδελφός του προσώπου που εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή του ΟΔΑΠ, ενώ ως μέλος έχει διοριστεί και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΔΑΠ, αλλά και μέλος της ομάδας Γιάννη Τσακοπιάκου που ελέγχει την Ομοσπονδία υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει εμπλακεί στις υποθέσεις του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού και είναι συγκατηγορούμενος του Τσακοπιάκου, τόσο στην υπόθεση της «απώλειας» κρίσιμων βιβλίων και στοιχείων από την έδρα του Ταμείου (υπόθεση που εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την ερχόμενη Τρίτη 23 Μαΐου), όσο και σε εκείνη των ψεύτικων δανείων που φέρεται να χορηγούσε το Ταμείο σε ανυποψίαστους υπαλλήλους, ενώ τα ποσά κατέληγαν στα χέρια επιτήδειων (υπόθεση που έχει σταλεί στο ακροατήριο και αναμένεται να δικαστεί από το Κακουργιοδικείο Αθηνών).

Μετά την αποχώρηση ενός από τα τακτικά μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, η συγκεκριμένη υπάλληλος τοποθετήθηκε ως τακτικό πλέον μέλος της ίδιας επιτροπής, με νέα απόφαση του ΟΔΑΠ στις 27 Απριλίου 2023. Φαίνεται, όμως, πως είχε κάποιους ενδοιασμούς στο να υπογράψει το τελικό πρακτικό κατακύρωσης του πλειοδότη και ενδεχομένως δεχόταν πιέσεις για να το πράξει.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλα δείχνουν πως, τα αναψυκτήρια και τα εστιατόρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο σύνολο της χώρας, δηλαδή και στις τρείς ομάδες του παραπάνω διαγωνισμού, θα καταλήξουν στην αλματωδώς αναπτυσσόμενη εταιρεία «Γρηγόρης Μικρογεύματα», συμφερόντων του επιχειρηματία Βλάσση Γεωργάτου.

Ο κ. Γεωργάτος είναι γνώριμος του πρωθυπουργικού ζεύγους Κυριάκου Μητσοτάκη-Μαρέβας Γκραμπόφσκι και του Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Γρηγόρης Μικρογεύματα» και τον Αύγουστο του 2022 διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα λόγω του σκανδάλου «Predator» Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Γεωργάτος ελέγχει επίσης την ελληνική εταιρεία κατασκευής φουσκωτών σκαφών υψηλής τεχνολογίας «Technohull», το ναυπηγείο της οποίας στο Λαύριο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2021, στο περιθώριο των εσωκομματικών διαδικασιών στην Νέα Δημοκρατία, από εκεί δηλώνοντας πως την θεωρεί παράδειγμα δυναμικής και εξωστρεφούς εταιρείας η οποία αποδεικνύει, ότι μπορούμε να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί.

Για την ιστορία, η υπάλληλος του ΟΔΑΠ και μέλος της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού για τα αναψυκτήρια και τα μουσεία, προσήλθε κανονικά στην εργασία της την Παρασκευή 12 Μαΐου και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέγραψε τελικά και το επίδικο πρακτικό.

Τέλος καλό, όλα καλά; 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα