ΑΘΗΝΑ
02:58
|
05.05.2024
Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι καταγγελίες για φόνους, βασανιστήρια και καταπάτηση των δικαιωμάτων ιθαγενών, μετά από 22χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με συμβιβασμό διευθετήθηκε μια μακροχρόνια αγωγή κατά της ExxonMobil, που αφορούσε σε καταγγελίες ιθαγενών ότι στρατιώτες που προσέλαβε ο πετρελαϊκός γίγαντας για να φρουρούν μια εγκατάσταση φυσικού αερίου στην ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ διέπραξαν φόνους και βασανιστήρια.

«Οι πελάτες μας… αγωνίστηκαν με θάρρος ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο για περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε η δικηγόρος των ιθαγενών. «Είμαστε τόσο ευχαριστημένοι που τώρα, την παραμονή της δίκης, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ένα μέτρο δικαιοσύνης για αυτούς και τις οικογένειές τους».

Οι ενάγοντες, που ξέσπασαν σε κλάματα, παρέμειναν ανώνυμοι «εν όψει σοβαρών απειλών για τους ίδιους και τους συγχωριανούς τους», ανέφερε το δικηγορικό γραφείο σε δελτίο τύπου.

Η ExxonMobil «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε μορφή, σε αυτές περιλαμβάνονται οι ενέργειες που διατυπώνονται σε αυτή την υπόθεση κατά του ινδονησιακού στρατού», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η αγωγή που ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί στις 24 Μαΐου, κατατέθηκε το 2001, από 11 χωρικούς στο Ατσέχ που ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ινδονήσιους στρατιώτες που είχαν αναλάβει, για λογαριασμό της ExxonMobil, τη φύλαξη εργοστασίου πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας μεταξύ 1999 και 2003. Οι καταγγελίες περιλάμβαναν σεξουαλική επίθεση, βιαιοπραγία και παράνομη κράτηση.

Η ExxonMobil είχε αρνηθεί ότι γνώριζε τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρίζονταν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν παραβιάσεις, καθώς δεν είχε δώσει στους στρατιώτες εντολή ή εξουσιοδότηση.

Οι εικαζόμενες παραβιάσεις έλαβαν χώρα σε μια εποχή που ο ινδονησιακός στρατός είχε αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στην επαρχία Αστέχ για να συντρίψει μια μακροχρόνια εξέγερση από μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας. Μια ειρηνευτική συμφωνία ήρθε μόνο μετά το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004 που σκότωσε τουλάχιστον 170.000 ανθρώπους στο Ατσέχ, στο βόρειο άκρο του νησιού Σουμάτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα