ΑΘΗΝΑ
10:12
|
03.05.2024
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι, παρά την αποχώρηση από τη Συνθήκη New Start, θα συνεχίσει να τηρεί τους κεντρικούς ποσοτικούς περιορισμούς της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στοιχεία για το πυρηνικό τους οπλοστάσιο έδωσαν, χθες Δευτέρα, στη δημοσιότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυριζόμενες ότι εξακολουθούν να τηρούν τη Συνθήκη New Start, ανατρέποντας την έως τώρα τακτική τους να κρατούν τα συγκεκριμένα δεδομένα μυστικά και προτρέποντας τη Μόσχα που νωρίτερα φέτος ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη, να κοινοποιήσει τα αντίστοιχα στοιχεία της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θεωρούν τη διαφάνεια μεταξύ των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ως εξαιρετικά πολύτιμη για τη μείωση της πιθανότητας εσφαλμένης εκτίμησης, λανθασμένου υπολογισμού και δαπανηρών ανταγωνισμών όπλων», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σήμερα Τρίτη.

Όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ διαθέτουν 1.419 αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό τους, όπως επίσης και 662 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια (SLBM) ή βαριά βομβαρδιστικά και 800 εκτοξευτήρες, το μέγιστο δηλαδή επιτρεπόμενο όριο.

Η συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων New Start,τέθηκεε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια το 2021. Στόχος της ήταν ο περιορισμός του αριθμού των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και των διηπειρωτικών και βαλλιστικών πυραύλων. Στο πλαίσιό της οι δύο χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών σε 1.550 και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και βομβαρδιστικών σε 700.

Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο φόντο της ουκρανικής κρίσης, η Μόσχα ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Συμφωνία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη Ρωσική Ομοσπονδία να συμμορφωθεί με τις νομικά δεσμευτικές της υποχρεώσεις επιστρέφοντας στην πλήρη εφαρμογή της New START και όλων των σταθεροποιητικών μέτρων διαφάνειας και επαλήθευσης που περιλαμβάνονται σε αυτήν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αμερικανικών στοιχείων.

Η Μόσχα, από την πλευρά της έχει δηλώσει, δια στόματος του υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ότι παρά την αποχώρηση από τη Συνθήκη, θα συνεχίσει να τηρεί τους κεντρικούς ποσοτικούς περιορισμούς της πως αυτό «σε αυτό το στάδιο αυτό αρκεί για τη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας».

«Έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, έως ότου δούμε ενδείξεις κοινής λογικής σε αυτά που κάνουν σε σχέση με την Ουκρανία (…) δεν βλέπουμε τον λόγο να αναθεωρήσουμε ή να επανεξετάσουμε την απόφαση για αναστολή της συμμετοχής μας στη New START», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης στις αρχές Μαρτίου.

Ο Ριάμπκοφ επισήμανε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη συνθήκη για δύο σημαντικούς λόγους: την παραμέληση των υποχρεώσεών της Ουάσιγκτον, καθώς και τη συνεχιζόμενη συγκρουσιακή τακτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα