ΑΘΗΝΑ
19:40
|
30.04.2024
Οι πιέσεις από το «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» που πλασάρεται ως «υπερασπιστής» των συμφερόντων των αγροτών εντείνονται και λόγω των εκλογών του 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερα βασικά τμήματα της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της Ε.Ε. για την ανάπτυξη αναγκάζεται να καθυστερήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της Κομισιόν που επικαλείται το Politico.eu.

Μετά την απόφαση για διεξαγωγή των νέων ευρωεκλογών από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου 2024, η καθυστέρηση αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της «Πράσινης Ατζέντας» πριν τη λήξη της θητείας της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κομισιόν θα καθυστερήσει για τουλάχιστον έναν μήνα (ως τις 5 Ιούλη) την δημοσιοποίηση του πακέτου για τα Τρόφιμα και την Βιοποικιλότητα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ρυθμίσεις για τα καλλιεργήσιμα εδάφη («New Soil Health Law») που αφορά τη χρήση νέων γενετικά μεταλλαγμένων γονιδιακών τεχνικών στην αγροτική παραγωγή (π.χ. πιο ανθεκτικά υβρίδια στην ξηρασία) και προβλέψεις για τον περιορισμό των απορριμμάτων τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο πλαίσιο της ευρω-ενωσιακής Οδηγίας Για τα Απορρίμματα.

Αφορμή έδωσαν οι πιέσεις από το κεντροδεξιό «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» (ΕΡΡ) που πλασάρεται ως «υπερασπιστής» των συμφερόντων των αγροτών ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών καθώς πρόσφατα υιοθέτησε ψήφισμα απορρίπτοντας δύο προτάσεις-κλειδιά της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν , όπως είναι οι νέοι κανόνες για τα εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα και εκείνοι που αφορούν την αποκατάσταση της φύσης.

Αναβολή υιοθέτησης νόμου για ΑΠΕ

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε πως αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας η υιοθέτηση ενός βασικού νόμου από την ΕΕ για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2030. Αφορμή έδωσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ομάδες λόμπι που σχετίζονται με τη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» και στην πλευρά που στηρίζει την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς (που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Γαλλία). Το γεγονός αυτό αύξησε τις ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, αξιωματούχοι από τις 27 χώρες της Ε.Ε. αναμενόταν να δώσουν σήμερα την τυπική έγκρισή τους στην Ντιρεκτίβα για την Ανανεώσιμη Ενέργεια, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική ψηφοφορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

ΜέΡΑ25 για ίδρυση ακροδεξιού σωματείου στη Θεσσαλονίκη: «Ούτε να το σκέφτεστε!»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα