ΑΘΗΝΑ
05:24
|
05.05.2024
Οι σκελετοί ανακτήθηκαν από το κτίριο «Σπίτι των Ζωγράφων» και είναι πιθανώς δύο ανδρών που έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό μετά την έκρηξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο σκελετοί βρέθηκαν στα ερείπια της Πομπηίας, της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που εξαφανίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Οι σκελετοί ανακτήθηκαν από ένα κτίριο γνωστό ως «Σπίτι των Ζωγράφων» και είναι πιθανώς δύο ανδρών γύρω στα 50 που έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό που συνόδευε την έκρηξη, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας Gabriel Zuchtriegel είπε ότι δεν σκοτώθηκαν από ηφαιστειακή τέφρα αλλά από την κατάρρευση κτιρίων, σημειώνοντας ότι βρέθηκαν θραύσματα τοίχου μεταξύ των σπασμένων οστών τους.

«Οι σύγχρονες τεχνικές ανασκαφής μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την κόλαση που κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη της Πομπηίας σε δύο ημέρες, σκοτώνοντας πολλούς κατοίκους», είπε ο Γερμανός αρχαιολόγος.

Η Πομπηία, 23 χλμ νοτιοανατολικά της Νάπολης, φιλοξενούσε περίπου 13.000 ανθρώπους όταν θάφτηκε κάτω από στάχτη, βότσαλα ελαφρόπετρας και σκόνη καθώς άντεξε τη δύναμη μιας έκρηξης το έτος 79 μ.Χ. ισοδύναμη με πολλές ατομικές βόμβες.

Το υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι «τουλάχιστον το 15-20% του πληθυσμού» σκοτώθηκε. Τους τελευταίους δυόμισι αιώνες, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασύρει τα κατάλοιπα περισσότερων από 1.300 θυμάτων.

Η τοποθεσία της Πομπηίας, που ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα, γνώρισε μια έκρηξη πρόσφατης αρχαιολογικής δραστηριότητας με στόχο να σταματήσει η χρόνια σήψη και παραμέληση, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο δήλωσε ότι οι προσπάθειες συντήρησης και αρχαιολογικής έρευνας θα συνεχιστούν.

«Η ανακάλυψη αυτών των δύο σκελετών μας δείχνει ότι πρέπει ακόμα να μελετήσουμε πολύ, να κάνουμε περισσότερες ανασκαφές για να αναδείξουμε όλα όσα (κρύβονται) ακόμα σε αυτόν τον τεράστιο θησαυρό», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

«Ο τρελός του χωριού»: Η σκοτεινή όψη της ελληνικής υπαίθρου μέσα σε μια φωτογραφία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα