ΑΘΗΝΑ
00:32
|
06.05.2024
Καταστράφηκε υποστηρίζει η Μόσχα. Πιθανότατα μπορεί να επισκευαστεί λένε Κίεβο και Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αντιμαχόμενες δηλώσεις επιδόθηκαν Μόσχα, Κίεβο και Ουάσιγκτον, σχετικά με την τύχη συστοιχίας Patriot στο Κίεβο, που χτυπήθηκε από υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομείς των ρωσικών δυνάμεων το βράδυ της Δευτέρας.

Ενώ η Μόσχα έκανε δηλώσεις για «καταστροφή» του πυραυλικού συστήματος που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, αμερικανικές και ουκρανικές πηγές κάνουν λόγο για ζημιές που ενδεχομένως έχει υποστεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας οι οποίες είναι δυνατόν να επισκευαστούν επί τόπου.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και επικαλούμενος τις αρχικές πληροφορίες, είπε ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο συζητούν ήδη για τον καλύτερο τρόπο επισκευής της συστοιχίας και δεν φαίνεται πως θα παραστεί ανάγκη το σύστημα να μεταφερθεί για επισκευή στις ΗΠΑ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι η έκταση της ζημιάς θα είναι πιο σαφής τις επόμενες ημέρες, οπότε θα παρθεί και η σχετική απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, από την πλευρά του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές ότι ένα σύστημα Patriot είχε υποστεί ζημιά στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι συχνά τμήμα του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία αντιμετωπίζει βλάβες ή φθορές και κάθε φορά «εξαρτάται από το εύρος της ζημιάς το αν θα μπορούσε να επισκευαστεί ή όχι από τους Ουκρανούς ή αν θα χρειαστεί να τους βοηθήσουμε».

«Προφανώς, εάν – εάν υπήρχε ζημιά σε ένα σύστημα Patriot που έπρεπε να επισκευαστεί εκτός Ουκρανίας, σίγουρα θα βοηθούσαμε σε αυτό. Απλώς δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω», κατέληξε.

Χθες, Τρίτη, οι ουκρανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι κατέρριψαν 18 πυραύλους, ανάμεσά τους και πυραύλους Kinzhal, τους οποίους η Ρωσία είχε εκτοξεύσει σε στόχους στο Κίεβο. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου απέρριψε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο αριθμός των πυραύλων που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε είναι «τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που εκτοξεύσαμε», ισχυρίστηκε.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους πυραύλους Kinzhal εναντίον στόχων στην Ουκρανία με φειδώ και ενάντια σε στόχους προτεραιότητας, καθώς το συγκεκριμένο όπλο θεωρείται πανάκριβο και όχι σε μεγάλη διαθεσιμότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα