ΑΘΗΝΑ
15:10
|
20.04.2024
Ο πρόεδρος του Ισημερινού κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κεφαλαίων από δημόσιες εταιρείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνοσυνέλευση του Ισημερινού ξεκίνησε χθες Τρίτη ακρόαση παραπομπής κατά του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τη θέση του, αν και η διαδικασία αυξάνει την πιθανότητα να διαλύσει το νομοθετικό σώμα για να αποφύγει την τελική ψηφοφορία.

Απαιτούνται 92 ψήφοι από τη συνέλευση των 137 μελών για την απομάκρυνση του Λάσο, ο οποίος σύμφωνα με πολιτικούς της αντιπολίτευσης αγνόησε τις προειδοποιήσεις για υπεξαίρεση που σχετίζεται με συμβόλαιο στην κρατική εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου, Flopec.

Ο συντηρητικός ηγέτης είπε στο Κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση ότι οι κατηγόροι του δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία και είπε ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα. Ο Λάσο αρνείται την κατηγορία, λέγοντας ότι η διοίκησή του έκανε αλλαγές στο συμβόλαιο που υπογράφηκε χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, προκειμένου να ωφεληθεί το κράτος, κατόπιν συμβουλής του ελεγκτή του Ισημερινού.

«Έχουν δημιουργήσει μια πλασματική κατάσταση που δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας ή οποιουδήποτε άλλου», είπε ο Λάσο υπερασπιζόμενος, αναφερόμενος στους αντιπάλους του. «Η ίδια μνησικακία που δηλώνουν εναντίον μου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αθωότητάς μου», πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί ο πρόεδρος από τα καθήκοντά του από την ορκωμοσία του τον Μάιο του 2021, αλλά οι διαδικασίες μομφής πέρυσι απέτυχαν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να περάσουν στο στάδιο της δίκης.

Η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κόμματος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα – κατηγορούμενος και ο ίδιος για διαφθορά – αναζωογονήθηκε μετά την επανεκλογή του Βιρτζίλιο Σακισελά ως προέδρου της Εθνοσυνέλευσης την Κυριακή.

Για να αποφύγει την παραπομπή, ο Λάσο θα μπορούσε να ζητήσει τον λεγόμενο «αμφίδρομο θάνατο», μια συνταγματική ιδιορρυθμία που επιτρέπει στους προέδρους του Ισημερινού να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές τόσο για το αξίωμά τους όσο και για την Εθνοσυνέλευση υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν το νομοθετικό σώμα εμποδίζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

«Αυτή η επιλογή ήταν πάντα υπό εξέταση και είναι διαθέσιμη, και η απόφαση εξαρτάται από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Χουάν Πάμπλο Ορτίθ, νομικός γραμματέας της προεδρίας, σε τοπικό ψηφιακό μέσο ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Εάν ο Λάσο απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Αλφρέντο Μπορέρο.

Εάν ο Λάσο επιλέξει να διαλύσει τη συνέλευση, θα κυβερνήσει με νόμους που εκδίδονται μέσω διατάγματος μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές, σύμφωνα με το σύνταγμα του Ισημερινού.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Λάσο βγήκαν στους δρόμους γύρω από τη συνέλευση.

Η CONAIE, η μεγαλύτερη οργάνωση αυτοχθόνων του Ισημερινού, υποστήριξε το μέτρο για την απομάκρυνση του Λάσο σε μια δήλωση, λέγοντας ότι «με τον Γκιγιέρμο Λάσο ο Ισημερινός δεν έχει μέλλον, μόνο φόβο και αβεβαιότητα».

Το Εκλογικό Δικαστήριο του Ισημερινού πρέπει να αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών εντός επτά ημερών από τη διάλυση της συνέλευσης. Η συνέλευση ψήφισε τη συνέχιση της διαδικασίας παραπομπής την περασμένη Τρίτη με 88 ψήφους υπέρ από τους 116 παρόντες νομοθέτες.

Ορισμένοι νομοθέτες είπαν ότι οποιαδήποτε διάλυση θα ήταν αντισυνταγματική και θα αρνούνταν να συμμορφωθούν. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας παραπομπής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα