ΑΘΗΝΑ
22:20
|
20.09.2024
Οι χθεσινές συζητήσεις απείχαν πολύ από την επίτευξη μιας συμφωνίας, αν και αυτή μπορεί να επιτευχθεί, σχολίασαν οι Ρεπουμπλικανοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αισιόδοξος πως οι ΗΠΑ δε θα οδηγηθούν σε αδυναμία και αθέτηση πληρωμών δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Χθες ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακάρθι και άλλα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου.

Μετά από μια ώρα συνομιλιών, ο ΜακΚάρθι είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές παρέμειναν πολύ μακριά για μια συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους. Είπε, ωστόσο, πως «είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία».

Οι Δημοκρατικοί δεν ήταν τόσο θετικοί για ένα γρήγορο χρονικό πλαίσιο, αλλά ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις συναντήσεις «παραγωγικές και άμεσες». Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ηγέτες κατέληξαν σε «μια συντριπτική συναίνεση… ότι η αθέτηση του χρέους απλά δεν αποτελεί επιλογή. Η οικονομία μας θα πέσει σε ύφεση».

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση προς τιμήν των Εβραίων Αμερικανών στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι τα κόμματα βρίσκονται «σε ένα μονοπάτι» που θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να χρεωκοπήσουν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν απογοητευμένος που οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα εξετάσουν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα. Η αύξηση των φόρων στους πλούσιους και στις εταιρείες για να βοηθηθεί η πληρωμή προγραμμάτων για άλλους Αμερικανούς θεωρείται βασικό μέρος του προϋπολογισμού του Μπάιντεν για το 2024.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε για περίπου μία ώρα με τον ΜακΚάρθι, τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, και τον ηγέτη των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ της άρσης του ανώτατου ορίου χρέους πέραν του ισχύοντος ορίου των 31,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός εάν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν σε περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο ΜακΚόνελ είπε μετά τη συνάντηση: «Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε».

Ο Μπάιντεν είναι «αισιόδοξος ότι υπάρχει δρόμος για μια υπεύθυνη, διακομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό, εάν και οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται με καλή πίστη και αναγνωρίζουν ότι καμία πλευρά δεν θα πάρει όλα όσα θέλει», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στην Ιαπωνία, είπε ότι θα μιλάει τακτικά με τους ηγέτες του Κογκρέσου τηλεφωνικά και ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί μαζί τους μετά την επιστροφή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα