ΑΘΗΝΑ
15:16
|
16.04.2024
Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντήσει αργότερα σήμερα τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι για να συζητήσουν για το όριο χρέους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μη αποτροπή μιας χρεοκοπίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, είπε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Σε δηλώσεις που έκανε στον εμπορικό όμιλο Independent Community Bankers of America, τόνισε ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να άρει το Κογκρέσο το όριο χρέους της χώρας. Το ισχύον τώρα όρια είναι στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους βρίσκονται σε αδιέξοδο για το θέμα εδώ και μήνες, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι, εάν δεν αρθεί το ανώτατο όριο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πρώτη τους χρεοκοπία την 1η Ιουνίου.

«Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, αντιμετωπίζουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία των ΗΠΑ… Είναι σημαντικό το Κογκρέσο να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό… Μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», προειδοποίησε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι το υπουργείο της κοντεύει να εξαντλήσει τους λογιστικούς ελιγμούς που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες για να αποτρέψει την αθέτηση υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την υπουργό, μια χρεοκοπία θα σταματούσε την οικονομική πρόοδο της χώρας και θα δημιουργούσε μια «άνευ προηγουμένου οικονομική και χρηματοπιστωτική καταιγίδα». Επιπλέον, θα οδηγούσε σε απώλεια εισοδήματος, θα πυροδοτούσε ύφεση στις ΗΠΑ και θα έβλαπτε την παγκόσμια οικονομία, υποστήριξε.

«Η αγορά του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ χρησιμεύει ως το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος… Ο κόσμος δεν αμφέβαλλε ποτέ για το ότι η Αμερική θα πληρώσει το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων της πλήρως και εγκαίρως… Μια χρεοκοπία θα διαρρήγνυε τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι χτισμένο το χρηματοοικονομικό μας σύστημα», δήλωσε η Γέλεν. Πρόσθεσε ότι αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγούσε σε «παγκόσμιο πανικό, προκαλώντας margin calls, διαρροές και ξεπουλήματα».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, και τρεις άλλους κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου για να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού αργότερα σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα