ΑΘΗΝΑ
12:44
|
07.05.2024
«Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε, καλώντας τους Ρεπουμπλικανούς να συνεργαστούν, η Τζάνετ Γέλεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το να μην αυξήσουν οι ΗΠΑ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το δημόσιο χρέος τους, θα οδηγούσε σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα, προειδοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, προτρέποντας τα μέλη του Κογκρέσου να δράσουν και να μην περιμένουν «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Το ανώτατο όριο του χρέους σχετίζεται βέβαια και με το μέγιστο ποσό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένη να δανειστεί για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η Γέλεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη καλιφορνέζικων επιχειρήσεων χθες ότι μια χρεοκοπία θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας και θα ωθούσε υψηλότερα τις πληρωμές των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Η υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι ήταν «βασική ευθύνη» του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή να αναστείλει την ισχύ του.

«Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε, προσθέτοντας: «Μια αθέτηση υποχρεώσεων θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές».

Σύμφωνα με την Γέλεν, σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν εκτροχιασμό των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει συντάξεις σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

«Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα έπρεπε να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή», προέτρεψε.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν έρθει σε αδιέξοδο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι παρουσίασε ένα σχέδιο που προβλέπει περικοπή 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις κρατικές δαπάνες ως όρο για να αυξηθεί το όριο του χρέους κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται, ενώ η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.

Ο ΜακΚάρθι προειδοποίησε νωρίτερα ότι το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμο και αποτελεί απειλή για το έθνος.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, ισχυρίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να προκαλέσουν όλεθρο στην οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι καιρός το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να «σταματήσει να παίζει παιχνίδια» και να συμφωνήσει στο να εγκριθεί ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε το Κογκρέσο για την υιοθέτηση «έκτακτων μέτρων» που θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου, καθώς οι ΗΠΑ έφτασαν το όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα