ΑΘΗΝΑ
07:33
|
02.05.2024
Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές κατέκλυσαν την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ δίχως να λείπουν οι προκλήσεις και τα συνθήματα μίσους κατά των Παλαιστινίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε μετά τις 15.30 η «παρέλαση» χιλιάδων Ισραηλινών εθνικιστών για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» και τη Μέρα της σημαίας» με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων, πολλοί εκ των οποίων φώναζαν συνθήματα κατά των Αράβων κατοίκων της πόλης.

Η πορεία σχεδιάζεται να περάσει μέσα από την μουσουλμανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων και από την Πύλη της Δαμασκού και από την Πύλη των Λεόντων. Οι πρώτοι που πέρασαν από την Πύλη της Δαμασκού ήταν μία παραστρατιωτική «ακαδημία» Εβραίων εποίκων από τον εποικισμό Μπέιτ Ελ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Μέρος των εθνικιστών επιτέθηκε σε δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση, φωνάζοντας βρισιές, βάζοντας τις σημαίες μπροστά στις κάμερες, ενώ μία μεγάλη ομάδα από αυτούς επιχείρησε να διακόψει τη ζωντανή μετάδοση του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News Arabia έξω από την Πύλη της Δαμασκού αλλά το σχέδιό τους αποτράπηκε μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Ως τις 4.00 το απόγευμα είχαν συλληφθεί τουλάχιστον 10 έποικοι για διατάραξη δημόσιας τάξης στο περιθώριο της «παρέλασης» και ένας 27χρονος Παλαιστίνιος με την κατηγορία πως επιχείρησε να αγοράσει παράνομα όπλο για να πραγματοποιήσει αργότερα επίθεση κατά την εξέλιξη της «παρέλασης».

Δεν έλειψαν οι λεκτικές (και όχι μόνον) επιθέσεις Εβραίων ακροδεξιών σε βάρος Παλαιστινίων κατοίκων της πόλης με την υποστήριξη της αστυνομίας. Προληπτικές συλλήψεις έγιναν και σε βάρος ανηλίκων Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στην παλιά πόλη με διάφορα προσχήματα.

Σε απόσταση από μέρος του πλήθους των εθνικιστών που συμμετείχε στην παρέλαση, ομάδα περίπου 100 Ισραηλινών αριστερών ακτιβιστών ξεδίπλωσε ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ιερουσαλήμ από τον Φασισμό» ενώ μοίραζαν ανακοινώσεις τονίζοντας πως η εθνικιστική Πορεία της Σημαίας είναι «εκδήλωση που δημιουργήθηκε για να εορταστεί η κατοχή και η ανωτερότητα» και κάθε χρόνο βλέπουμε εξτρεμιστές να προσπαθούν να πυροδοτήσουν την ένταση, να επιτίθενται και να βρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Το πρωί περίπου 1000 Εβραίοι κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Άκσα στο πλαίσιο εκδηλώσεων που έκαναν για να δείξουν πως αυτοί είναι οι πραγματικοί «κύριοι» της περιοχής. Ανάμεσά τους ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και οι βουλευτές του κόμματός του, «Εβραΐκή Ισχύς», ο υπουργός Νεγκέβ και Γαλιλαίας Γιτζάκ Βασερλάουφ και οι βουλευτές του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νταν Ιλούζ, Αμίτ Χαλέβι και Αριέλ Κάλνερ.

Αντισυγκέντρωση στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ

Στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την παρέλαση των εθνικιστών και ακροδεξιών στην Ιερουσαλήμ καίγοντας λάστιχα. Πολλοί από το πλήθος κρατούσε στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες.

Οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στις 7 Ιουνίου 1967 (28 Λιγιάρ 5727) που έγινε στη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών. Την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ προσάρτησαν 13 χρόνια μετά (30/7/1980) ώστε να κάνουν την «ενωμένη Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα» του Ισραήλ, την οποία ουδέποτε αναγνώρισε ο ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα