ΑΘΗΝΑ
06:55
|
02.05.2024
Μετά από 15μηνες κινητοποιήσεις προχωρούν στη σύσταση σωματείου υπό την αιγίδα της κοινότητας Strippers United.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλά χρόνια είχε να καταγραφεί τέτοιος συνδικαλιστικός αναβρασμός στις ΗΠΑ. Η ανάγκη των Αμερικανών εργαζόμενων για συντονισμό του αγώνα τους με στόχο καλύτερους μισθούς και περισσότερα δικαιώματα σε μία χώρα που έχει εμπορευματοποιήσει και «θυσιάσει» σχεδόν τα πάντα στο βωμό του κέρδους είναι διάχυτη. Σε τέτοιο βαθμό που συνεπήρε και τις εργαζόμενες στριπτιζέζ και χορεύτριες σε ένα από τα μεγαλύτερα  νυχτερινά κέντρα και κλαμπ του Λος Άντζελες: Το «Star Garden Topless Dive Bar» που βρίσκεται στο Νορθ Χόλυγουντ του Λος Άντζελες και στο οποίο δεκάδες εργαζόμενες κατάφεραν να λυγίσουν τις αντιστάσεις της εργοδοσίας και να προχωρήσουν στη σύσταση του πρώτου σωματείου στον τομέα αυτό.

Οι εργαζόμενες που κινητοποιούνταν εδώ και 15 μήνες κάνοντας πολύμορφο αγώνα με πικετοφορίες, συγκεντρώσεις ενημέρωσης, ακόμη και αποχή από την εργασία τους μετά το σημερινό πράσινο φως από εκπροσώπους της εργοδοσίας του κλαμπ ανακοίνωσαν πως προχωρούν στη σύσταση σωματείου υπό την αιγίδα της κοινότητας Strippers United.

Εκπρόσωποι χορευτριών στο μπαρ Star Garden Topless Dive του Λος Άντζελες τους δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως  θα γίνουν η πρώτη και μόνη (ως σήμερα) οργανωμένη ομάδα σωματείου στριπτιζέζ στις ΗΠΑ και θα εκπροσωπηθούν από την Ένωση Ισότητας Ηθοποιών (Actors’ Equity Association) της οποίας τα 51.000 μέλη εργάζονται στη βιομηχανία ψυχαγωγίας του Μπρόντγουεϊ και της πολυεθνικής Walt Disney World.

Όπως εξήγησαν, το σωματείο τους θα τους επιτρέψει να εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία κατά κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης ή αρπαγής των αμοιβών τους από «επιτήδειους». «Οι στριπτιζέζ που θέλουν να συνδικαλιστούν στους χώρους δουλειάς τους και θέλουν να ακουστεί η φωνή τους στα κλαμπ έχουν τώρα μπροστά τους έναν καθαρό δρόμο δράσης» δήλωσε χαρακτηριστικά μία εκπρόσωπός τους.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τη διοίκηση του κλαμπ Star Garden σε επιστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προς τις εργαζόμενες ανακοίνωσε πως το κλαμπ «δεσμεύεται να διαπραγματευτεί καλόπιστα με την Ένωση Ισότητας Ηθοποιών προκειμένου να επιτευχθεί η πρώτη του είδους συλλογική σύμβαση εργασίας που θα είναι δίκαιη για όλες τις πλευρές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα