ΑΘΗΝΑ
08:51
|
27.04.2024
Κατέρρευσε τσιμεντένιο τμήμα ταράτσας από σπίτι. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Κλειστά τα σχολεία. Τι λένε οι σεισμολόγοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια βραδιά μεγάλης αγωνίας και αναστάτωσης βίωσαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου στην Κρήτη εξαιτίας των διαδοχικών σεισμικών δονήσεων που ακολούθησαν με τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χθες Πέμπτη στις 21:58 με επίκεντρο 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 8,9 χιλιόμετρα και η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο Ρέθυμνο αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Τις πρώτες δύο ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου καταγράφηκαν περίπου 10 μετασεισμοί, από τους οποίους τρεις ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ (3,5 Ρίχτερ στις 22:55, 3,1 στις 23:33 και 3,2 στις 23:51), ενώ μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί είχαν φτάσει τους 18 με τον πιο ισχυρό μεγέθους 4,3 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 02:53.

Η «ασθενής» σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 02:52 στην Κρήτη, με επίκεντρο περιοχή 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του οικισμού Καλοί Λιμένες Ηρακλείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 02:20 είχε σημειωθεί ο 17ος μετασεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα δύο ίδιας έντασης.

Να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, εστάλη μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα, το οποίο καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας.

Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

Κατέρρευσε τμήμα ταράτσας

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, προκλήθηκε αναστάτωση όταν – όπως αναφέρουν μαρτυρίες περίοικων στον ιστότοπο Cretalive – κατέρρευσε τσιμεντένιο τμήμα ταράτσας από οικία, παρασύροντας και μπαλκόνι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτίσματος διαμένει οικογένεια που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι. Από καθαρή τύχη, όπως αναφέρεται, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η άποψη των σεισμολόγων

«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», υποστήριξε μιλώντας στο protothema.gr, o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμός των 5,1 Ρίχτερ νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες του Ηρακλείου. Πρόσθεσε πως πρόκειται για γνωστό ρήγμα και σίγουρα θα υπάρξουν μετασεισμοί. «Θεωρείται μεσαίου μεγέθους σεισμός για την περιοχή», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

 Ο Άκης Τσελέντης στη δική του ανάρτηση στα social media αναφέρει πως  απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά, ειδικά τα πετρόχτιστα, καλύτερα να αποφεύγονται. Ακόμα εκτίμησε πως θα υπάρξουν μετασεισμοί και πιθανότατα να γίνουν σεισμοί και με μεγαλύτερα μεγέθη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα