ΑΘΗΝΑ
15:41
|
18.05.2024
Ένας στους 2 Αμερικανούς μεταξύ 50 ως 70 ετών είναι κακοπληρωμένος και εργάζεται σε συνθήκες έντονης καταπόνησης δίχως να βλέπει φως στο τούνελ της σύνταξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δύσκολες συνθήκες εργασίας δουλεύει σημαντικός αριθμός Αμερικανών άνω των 50 σε θέσεις δουλειάς που έχουν έντονη σωματική καταπόνηση, άγχος και επικινδυνότητα με αμοιβές που είναι τόσο χαμηλές που δεν τους επιτρέπουν την συνταξιοδότησή τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που έκανε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ (ΕΡΙ) και δημοσιοποίησε στις 17 Μαΐου 2023 συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

  • Το 50,3% των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων (άνω των 50 ετών έως και 70 ετών) δουλεύουν σε εργασίες που έχουν αυξημένη σωματική καταπόνηση.
  • Το 54,2% αυτών εκτίθεται σε ανθυγιεινές ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
  • Το 46,1% δουλεύει σε θέσεις με υψηλή πίεση και στρες.
  • Το 53,7% έχει δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν την άσχημη πραγματικότητα στις ΗΠΑ και στην εργασιακή ζούγκλα που δεν επιτρέπει σε εκατομμύρια Αμερικανούς να πάρουν σύνταξη μολονότι εισέρχονται ή πλησιάζουν σε αυτό το στάδιο. Αντ’ αυτού οι πολιτικές των περισσότερων κυβερνήσεων ενθαρρύνουν την παράταση του εργασιακού βίου θεωρώντας πως έτσι θα καταφέρουν να αυξήσουν τον προσωπικό κουμπαρά «αποθεματικού» και να πάρουν (κάποτε…) σύνταξη.

Ωστόσο, αυτή η στάση της εκτελεστικής εξουσίας επί της ουσίας παραβλέπει το γεγονός πως αυτή η τακτική δεν μπορεί να έχει γενική εφαρμογή καθώς τα ηλικιακά όρια για συγκεκριμένα επαγγέλματα δύσκολα μπορούν να «ξεπεραστούν» και οι αντοχές είναι λιγοστές εάν π.χ. έχουμε να κάνουμε με έναν οικοδόμο, έναν γυμναστή, έναν εργάτη σε εργοστάσιο που χειρίζεται μηχανήματα υπό έντονο στρες και ρυθμούς δουλειάς.

Το ινστιτούτο ΕΡΙ αυτό που προτείνει δεν είναι παρά η κοινή λογική: Να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους που θα έχουν καλύτερες αμοιβές και συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να «κλείσουν» τις τρύπες στα προγράμματα συνταξιοδότησης ώστε να σταματήσουν να εργάζονται μέχρι να φθάσουν στον τάφο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

‘Ενταση τα ξημερώματα στα Εξάρχεια

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα