ΑΘΗΝΑ
04:14
|
08.05.2024
Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά η Θεσσαλονίκη με εκδηλώσεις από τον δήμο και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καθώς σαν σήμερα, πριν 104 χρόνια, ξεκινούσε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στις 11 το πρωί, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανάβει την «Φλόγα της Μνήμης», ενώ το απόγευμα, στις 19:00 έχει προγραμματιστεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει ομιλία ο Πρέσβης της Ελλάδος Γεώργιος Διον. Πουκαμισάς, ενώ στις 20:15 θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Η εκδήλωση μνήμης εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που αποτελείται από 56 δήμους όλης της χώρας.

Στην Αθήνα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με Ευζώνους που θα φορούν τη στολή του Πόντιου Αντάρτη, ενώ οι επετειακές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χαιρετισμούς, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Στις 8 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος.

Στις 9 το βράδυ οι επετειακές εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Μέγαρο Μουσικής όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίου Τσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Π.Ο.Ε. διοργανώνουν την αφιερωματική εκδήλωση «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης».

Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, όπως και τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους και τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα