ΑΘΗΝΑ
23:54
|
05.05.2024
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον Καρίμ Αχμάντ Χαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης για τον Καρίμ Αχμάντ Χαν, τον νυν γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη.

Τον Μάρτιο, ο Βρετανός Χαν ζήτησε τη σύλληψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα, της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών, για το φερόμενο έγκλημα πολέμου της «παράνομης απέλασης και μεταφοράς» παιδιών από «κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας» στη Ρωσία.

Το ΔΠΔ είχε ενεργήσει βάσει ισχυρισμών της κυβέρνησης του Κιέβου ότι η, σύμφωνα με τη Ρωσία, εκκένωση παιδιών από περιοχές αμάχων που δεχόταν πυρά από ουκρανικές δυνάμεις ισοδυναμούσε με βίαιη μεταφορά πληθυσμού, η οποία ορίζεται ως έγκλημα σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Χαν, στις 20 Μαρτίου, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του εισαγγελέα, καθώς και τριών δικαστών του ΔΠΔ που ενέκριναν το ένταλμά του – των Τομόκο Ακάνε, Ροσάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα και Σέρτζιο Γκεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνεζ Godinez.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα άρθρα 299 και 360 του ρωσικού ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτά που αφορούν την άσκηση ποινικών διώξεων κατά προσώπων, που είναι γνωστό ότι είναι αθώα, και τις προετοιμασίες για επίθεση σε εκπρόσωπο ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας προκειμένου να περιπλακούν οι διεθνείς σχέσεις.

Η Μόσχα απέρριψε τα εντάλματα του ΔΠΔ κατά του Πούτιν και της Λβόβα-Μπέλοβα ως άκυρα, καθώς η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο συγκροτήθηκε το δικαστήριο. Το ίδιο ισχύει και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και αρκετές δεκάδες άλλες χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα