ΑΘΗΝΑ
02:06
|
09.05.2024
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ υπολόγισαν ότι τα κτίρια της Νέας Υόρκης ζυγίζουν 762 εκατομμύρια τόνους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νέα Υόρκη βουλιάζει κατά έως και 2 χιλιοστά κάθε χρόνο κάτω από το βάρος των ίδιων της των κτιρίων, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι αυτή η αργή καθίζηση θα επιδεινωθεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Νέα Υόρκη και οι πέντε δήμοι της πόλης φιλοξενούν περισσότερα από 1,08 εκατομμύρια μεμονωμένα κτίρια, από μονοκατοικίες στο Κουίνς μέχρι τους πανύψηλους ουρανοξύστες του κέντρου του Μανχάταν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth’s Future αυτόν τον μήνα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ υπολόγισαν ότι όλες αυτές οι δομές μαζί ζυγίζουν 762 εκατομμύρια τόνους.

Όλη αυτή η μάζα κάνει την πόλη να βουλιάζει κατά ένα έως δύο χιλιοστά το χρόνο, ισχυρίστηκαν οι ερευνητές. Ενώ μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια της Νέας Υόρκης είναι θεμελιωμένα στον συμπαγές βράχο κάτω από το Μανχάταν, άλλα είναι χτισμένα σε χαλαρά συμπιεσμένο χώμα. Ορισμένα κτίρια της τελευταίας κατηγορίας υποχωρούν δύο φορές πιο γρήγορα από αυτά της πρώτης, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Ενώ ο ρυθμός καθίζησης ενός χιλιοστού ετησίως μπορεί να είναι ανεπαίσθητος για όσους ζουν στη Νέα Υόρκη, ολόκληρη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα καθώς οι παγετώδεις αποθέσεις της τελευταίας εποχής των παγετώνων συνεχίζουν να υποχωρούν. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που αναφέρεται στην τελευταία μελέτη, αυτή η παγετώδης υποχώρηση θα μπορούσε να προκαλέσει την καθίζηση της ανατολικής ακτής – συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης – κατά έως και 1,5 χιλιοστό έως το 2100.

Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 220 χιλιοστά που καταγράφηκε γύρω από την πόλη από το 1950, μέρος του Κάτω Μανχάταν, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 1.000 χιλιοστών και 2.000 χιλιοστών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι συχνότερες καταιγίδες και τυφώνες, που ορισμένοι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους και τις ζημιές στα κτίρια, σημείωσε η μελέτη.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανικοβληθείτε αμέσως, αλλά υπάρχει αυτή η συνεχής διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας», είπε σήμερα στον Guardian ο Τομ Πάρσονς, γεωφυσικός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Οι αρχές της πόλης, πρόσθεσε, «πρέπει να σχεδιάσουν γι’ αυτό. Εάν έχεις συχνή έκθεση στο θαλασσινό νερό, μπορεί να διαβρωθεί ο χάλυβας και να αποσταθεροποιηθούν τα κτίρια, κάτι που σαφώς δεν θέλεις. Οι πλημμύρες σκοτώνουν επίσης ανθρώπους, κάτι που αποτελεί μάλλον και τη μεγαλύτερη ανησυχία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σημαντική καινοτομία στη βιολογία με το σύστημα AlphaFold3

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Οι βροχές ξαναγεμίζουν τις δεξαμενές του Ιράκ μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα