ΑΘΗΝΑ
09:04
|
03.05.2024
Τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν αεροπορικά στην Αθήνα και θα καταμετρηθούν μετά το πέρας της ψηφοφορίας της Κυριακής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία μέρα νωρίτερα, αύριο Σάββατο, θα ψηφίσουν οι 22.816 Έλληνες του εξωτερικού που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, σε 99 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε 85 πόλεις, 35 χωρών ανά την υφήλιο.

Τα κριτήρια που έχουν οριστεί ήταν τόσο αυστηρά, που επέτρεψαν σε πολύ μικρό αριθμό των αποδήμων Ελλήνων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Γερμανία όπου υπολογίζεται πως ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μόλις 3.123 οι οποίοι θα ψηφίσουν αύριο σε 19 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις.

Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων θα ψηφίσει και στην Κύπρο όπου έχουν εγγραφεί 1462 Έλληνες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και θα στηθούν πέντε κάλπες σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Η ψηφοφορία σε όλες τις χώρες, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από αντιπρόσωπο δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κυρίως κτίρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα