ΑΘΗΝΑ
14:59
|
02.05.2024
Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής, καθώς ετοιμάζεται ακόμα ένας γύρος κυρώσεων στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, προκειμένου να επαναδιατυπώσει το μόνιμο αίτημά του για παροχή περισσότερης βοήθειας από τη Δύση, μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές.

Η συμμετοχή του Ζελένσκι φημολογείται εδώ και μέρες και έρχεται καθώς οι ηγέτες της G7 σχεδιάζουν να ανακοινώσουν έναν νέο γύρο σκληρών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Οι Financial Times επιβεβαίωσαν αρχικά ότι  ο Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει έκτακτο ταξίδι στην Ιαπωνία, αναφέροντας ότι θα συμμετέχει στις συναντήσεις της Κυριακής.

Σε ερωτήματα δημοσιογράφων, χθες Πέμπτη το βράδυ, ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι ο Ουκρανός ηγέτης είναι πιθανό να παρακολουθήσει αυτοπροσώπως την Σύνοδο.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο Ζελένσκι «συμμετείχε πάντα» σε προηγούμενες συνόδους της G7 για την Ουκρανία, αναφερόμενος σε συνδέσεις του μέσω βιντεοκλήσης, προσθέτοντας ότι «με κάποιον τρόπο, σχήμα ή μορφή» θα συνομιλήσει με τους δυτικούς ηγέτες και αυτή την φορά.

Αργότερα, το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου επιβεβαιώθηκε και από τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ. «Θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις εκεί, επομένως η φυσική παρουσία του προέδρου μας είναι απολύτως απαραίτητη για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, με επιχειρήματα και σαφείς προτάσεις για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας», ανέφερε κατά τη κατά τη διάρκεια εκπομπής της Rada TV.

Οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν από την σύνοδο των επτά πιο ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, σύμφωνα με πηγές θα αφορούν τόσο την Ρωσία όσο και άλλες χώρες που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, ενισχύοντας όπως εκτιμούν οι δυτικοί την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης οι κυρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ενώ στο επίκεντρο των επτά ηγετών θα βρεθεί και το θέμα της περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης της Δύσης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσθέσουν επίσης κυρώσεις κατά περίπου 300 ατόμων και οντοτήτων, ενώ η Ε.Ε. θα «περιορίσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών» στο πλαίσιο των κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από τη Χιροσίμα.

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά», είπε ειρωνικά ο κ. Μισέλ στον Τύπο, επιβεβαιώνοντας πως η ΕΕ θα λάβει προσεχώς μέτρα, μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στους πολύτιμους λίθους από τη Ρωσία, η πώληση των οποίων τής αποφέρει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα