ΑΘΗΝΑ
00:44
|
02.06.2024
Τούρκοι πολίτες που εδρεύουν στο εξωτερικό άρχισαν να ψηφίζουν το Σάββατο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τούρκοι πολίτες που εδρεύουν στο εξωτερικό άρχισαν να ψηφίζουν το Σάββατο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας μεταξύ του νυν προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του αμφισβητία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος στοχεύει να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση των δύο δεκαετιών του προέδρου, μεταδίδει το Reuters.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, αφού ο Ερντογάν έπεσε λίγο κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, σε αυτό που αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που είχε ποτέ αντιμετωπίσει.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό, σε σύνολο 64 εκατομμυρίων ψηφοφόρων συνολικά, και θα ψηφίσουν από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε σε χώρες σε όλη την Ασία και την Ευρώπη. Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο, όπου υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, το κυβερνών Κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του κέρδισαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας συμμαχίας της αντιπολίτευσης έξι κομμάτων, κέρδισε 44,88% υποστήριξη στις προεδρικές εκλογές, υστερόντας από το 49,52% του Ερντογάν και συγκεχυμένες προσδοκίες στις δημοσκοπήσεις ότι ο αμφισβητίας θα βγει μπροστά.

Η προσοχή εστιάζεται πλέον στον εθνικιστή Σινάν Ογκάν, τον υποψήφιο που ήρθε τρίτος με 5,17% υποστήριξη. Οποιαδήποτε απόφασή του να στηρίξει έναν από τους δύο υποψηφίους στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει καθοριστικό ρόλο.

Η ρητορική του Κιλιτσντάρογλου έχει πάρει εθνικιστική τροπή αφού πέρασε από τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέτρεψε να εισέλθουν στη χώρα 10 εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι θα τους επαναπατρίσει όλους αν εκλεγόταν.

Δεν παρείχε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών. Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, περίπου 4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο Ογκάν είχε κάνει εκστρατεία για την επιστροφή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,6 εκατομμυρίων Σύριων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στο νότο.

Ο Ερντογάν λέει ότι μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών τον Φεβρουάριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας δέχτηκε «σοβαρή» κυβερνοεπίθεση

Ινδία: Μεγάλο προβάδισμα του συνασπισμού του πρωθυπουργού Μόντι στις εκλογές

Καταδίωξη και σύγκρουση σκάφους ανοιχτά της Σύμης

Κασσελάκης: Να ηττηθεί η αλαζονεία του 41%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα