ΑΘΗΝΑ
18:45
|
03.05.2024
Οι δικαστικές κλήσεις έρχονται μήνες αφότου οι φορολογικοί υπάλληλοι επιθεώρησαν τα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη μετά την απαγόρευση του ντοκιμαντέρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ινδικό δικαστήριο απηύθυνε δικαστική κλήτευση στο BBC σε μια υπόθεση για υποτιθέμενη συκοφαντική δυσφήμιση για το ντοκιμαντέρ του για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί εξέδωσε τη Δευτέρα την κλήση στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα για την ταινία του ντοκιμαντέρ που αμφισβήτησε την ηγεσία του Μόντι κατά τις ταραχές στο Γκουτζαράτ το 2002 στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι.

Οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υπερδιπλάσιος.

Ο Μόντι ήταν ο πρωθυπουργός της δυτικής πολιτείας Γκουτζαράτ από το 2001 έως το 2014, τη χρονιά που κέρδισε τις εθνικές εκλογές και έγινε πρωθυπουργός.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, που κατατέθηκε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Γκουτζαράτ, αναφέρει το ντοκιμαντέρ – India: The Modi Question – που προβλήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, προσέβαλε τη φήμη της Ινδίας και του δικαστικού της σώματος και του πρωθυπουργού, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Η κλήση ήρθε μήνες αφότου Ινδοί φορολογικοί υπάλληλοι επιθεώρησαν τα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη τον Φεβρουάριο μετά από μια οργισμένη απάντηση της ινδικής κυβέρνησης στο ντοκιμαντέρ.

Το BBC δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Μόντι έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις ταραχές και μια έρευνα που διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο δεν βρήκε στοιχεία για τη δίωξή του.

Μια αναφορά που ζητούσε νέα έρευνα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ, το οποίο απαγορεύτηκε στην Ινδία, ένα μεροληπτικό «κομμάτι προπαγάνδας» και απέκλεισε την κοινοποίηση τυχόν αποσπασμάτων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το BBC είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «δεν έχει ατζέντα» και στάθηκε στο ρεπορτάζ του για το ντοκιμαντέρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα