ΑΘΗΝΑ
00:10
|
04.05.2024
Ο Γερμανός Καγκελάριος επαναφέρει στο τραπέζι τη συνταγή δημοσιονομικής λιτότητας δικαιολογώντας την με τις κρίσεις που σημειώνονται στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας. Όμως η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν θα ήταν καλή απάντηση» τόνισε σήμερα στο Βερολίνο σε ομιλία που εκφώνησε μπροστά σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κρούοντας ξανά την καμπάνα για δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ΕΕ μετά από διάλειμμα περίπου τριών ετών λόγω πανδημίας.

Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρέους ώστε οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα πως το κράτος τους μπορεί να δρα σε καιρούς κρίσης, πρόσθεσε ο Γερμανός Καγκελάριος. Δείχνοντας διατεθειμένος για πολύ μικρούς συμβιβασμούς ανέφερε πως «έχουμε ανάγκη από μια ρεαλιστική και υποχρεωτική συμφωνία» που να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα κράτη μέλη.

Η ομιλία του Σολτς, που έγινε μπροστά σε 40 Ευρωπαίους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους που συνεδριάζουν ως την Πέμπτη, προκάλεσε αναμενόμενες αντιδράσεις. Η Έστερ Λιντς, γενική γραμματέας της CES, σε συνέντευξη που έδωσε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, αντιτάχθηκε στην προτροπή Σολτς για επαναφορά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μείωσης των κρατικών χρεών, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες» που υπήρχαν πριν την κρίση της πανδημίας, για να αντιμετωπίσουμε τις «επενδυτικές ανάγκες για μία δίκαιη οικολογική μετάβαση».

Ως γνωστόν το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ που απαιτεί δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ έχει ανασταλεί από το 2020 λόγω των ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο τέλος Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε «εκσυγχρονισμό» των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη.

Στελέχη της CES (μεταξύ άλλων) εκτιμούν πως ένα σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας θα επαναφέρει την λιτότητα εμποδίζοντας παράλληλα δράσεις υπέρ του κλίματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα