ΑΘΗΝΑ
07:31
|
04.05.2024
Η αναστολή προκλήθηκε από τη δολοφονία τεσσάρων ιθαγενών εφήβων από μέλη της αντάρτικης ομάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανέστειλε την κατάπαυση του πυρός με την αντάρτικη ομάδα Farc στις τέσσερις περιοχές όπου δραστηριοποιείται περισσότερο. Η αναστολή προκλήθηκε από τη δολοφονία τεσσάρων ιθαγενών εφήβων από μέλη της ομάδας.

Αυτή η δράση έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου ο Πέτρο ανέστειλε την εκεχειρία με μια άλλη ένοπλη ομάδα της Κολομβίας, τη Φατρία του Κόλπου.

Ο πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του περασμένου έτους με στόχο την επίτευξη «απόλυτης ειρήνης» στην Κολομβία. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο Πέτρο δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία αμφισβήτησε τη δέσμευση της EMC-Farc για τη διμερή κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση μετά το «φρικτό περιστατικό» στη νότια Κολομβία.

Η Opiac, μια ομάδα ομπρέλα που εκπροσωπεί ομάδες ιθαγενών στην περιοχή του Αμαζονίου της Κολομβίας, ήταν η πρώτη που κατήγγειλε τη δολοφονία των τεσσάρων νεαρών. Σύμφωνα με την Opiac, οι τέσσερις, που είναι μέλη της ιθαγενούς ομάδας Μουρούι, είχαν στρατολογηθεί βίαια από τους αντάρτες. Κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά εντοπίστηκαν από τους απαγωγείς τους και πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, είπε η Opiac.

Ένας ιθαγενής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Κάρλος Γκαράι Μαρτίνεθ, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι τέσσερις έφηβοι, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 16 ετών, «σφαγιάστηκαν μπροστά στην κοινότητά τους».

Οι αυτόχθονες ομάδες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της ένοπλης σύγκρουσης της Κολομβίας, καθώς βρίσκονται αρκετά συχνά ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά μεταξύ της αστυνομίας και των αντάρτικων ομάδων.

Ο επίτροπος ειρήνης της Κολομβίας χαρακτήρισε τη δολοφονία των τεσσάρων «επίθεση στην ειρήνη» και είπε ότι η αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών ήταν έγκλημα πολέμου.

Το EMC-Farc είναι παρακλάδι των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc). Αποτελείται από αντάρτες που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα όταν η ηγεσία των Farc υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία το 2016.

Η ομάδα αντιφρονούντων πιστεύεται ότι έχει περίπου 3.000 μέλη και ενώ δραστηριοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της Κολομβίας, το προπύργιο της βρίσκεται στις επαρχίες Caquetá, Guaviare, Meta και Putumayo.

Ο Πρόεδρος Πέτρο είπε ότι «όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις» εναντίον της ομάδας θα ενεργοποιηθούν εκ νέου σε αυτές τις τέσσερις επαρχίες εντός 72 ωρών.

Είναι το τελευταίο χτύπημα στην ειρηνευτική στρατηγική του που έχει ήδη παρεμποδιστεί από την κατάρρευση της εκεχειρίας με τη Φατρία του Κόλπου και την αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες από τους αντάρτες από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα