Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Η κίνηση έρχεται αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως ώστε οι Ουκρανοί πιλότοι να εκπαιδευτούν στα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη που το Κίεβο λέει ότι είναι αναγκαία για την σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Είμαι χαρούμενος που επιτέλους ξεκίνησε η εκπαίδευση των πιλότων για το F-16 σε πολλές χώρες. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Για παράδειγμα στην Πολωνία», είπε όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει πού ξεκίνησε η εκπαίδευση. Η Πολωνία έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα αεροσκάφη.
Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας, Κάλσα Όλονγκρεν, δήλωσε στη συνάντηση ότι ένας συνασπισμός δυτικοευρωπαίων υποστηρικτών του Κιέβου επιδιώκει να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 «το συντομότερο δυνατό». Η Όλονγκρεν είπε ότι η εκπαίδευση θα είναι το «πρώτο βήμα» για την προμήθεια δυτικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Η Γερμανία είπε ότι εξετάζει πώς θα μπορούσε να εμπλακεί, αλλά προειδοποίησε ότι είχε μόνο «εξαιρετικά περιορισμένες» δυνατότητες να συνεισφέρει, καθώς δεν διαθέτει αεροσκάφη F-16. Ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι η εμπλοκή του Βερολίνου «δεν είναι σχετική γιατί απλά δεν έχουμε αεροσκάφη F-16 και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση πιλότων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι η Δύση δεν θα υποχωρήσει απέναντι στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση «στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι είμαστε εκεί για τη μακρά διάρκεια και ότι η Ρωσία δεν μπορεί να περιμένει να βγούμε εκτός».
«Η ξεκάθαρη ανακοίνωση του ότι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό βήμα που εν μέρει θα μας επιτρέψει να παραδώσουμε μαχητικά αεροσκάφη σε κάποιο στάδιο», είπε ο Στόλτενμπεργκ, πριν συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε.